Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp

Vill du lära dig mer om vård och lagning av t.ex. cyklar, textilier, möbler och verktyg? Nu har du chansen att få veta mer om hur du vårdar dina saker och lagar prylarna som har gått sönder. I samarbete mellan Blocket, Clas Ohlson och Medborgarskolan erbjuds nu fyra kostnadsfria online-kurser i ”Hemkunskap för millenials”.

Att vårda sina saker och reparera vid behov är en urgammal kunskap som håller på att gå förlorad. En tredjedel av Sveriges befolkning brukar inte laga sina prylar när de gått sönder.

En undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket visar att svenskar i regel är dåliga på vård och lagning och var tredje svensk uppger att hen inte tar hand om sina saker när de gått sönder. En av de främsta anledningarna till detta är okunskap, framför allt bland unga. Samtidigt tycker nio av tio att det är viktigt att veta hur man lagar och vårdar kläder, saker och skor – till stor del av ekonomiska skäl men framför allt av klimatmässiga.

Så många som sex av tio är intresserade av att lära sig mer om vård och lagning och bland unga mellan 18 och 29 år är det ännu fler som vill lära sig. De nya kurserna är en del av Blockets kurs Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp som utgår från boken ”Bättre Begagnat” och avser att uppmuntra fler till att förlänga livet på sina saker så att färre grejer behöver tillverkas och färre saker slängs.

Kurserna genomförs online via Teams. En länk kommer skickas till din mail. Kurserna är kostnadsfria men bokning är obligatorisk. Antalet platser är begränsat. Vid deltagande i kurserna ingår ett exemplar av Blockets bok "Bättre Begagnat".

Hemkunskap för millennials - Vård och lagning av textilier

13 oktober kl 18:30-20:30

Förläng livet på din favoritkappa. Hur blir man av med noppor, lagar hål eller syr fast nya knappar? För att på så sätt bidra till en mer hållbar värld.  

Hemkunskap för millennials - Vård och lagning av verktyg

21 oktober kl 18:30-20:30

Du behöver varken många eller dyra verktyg, men de ska vara av bra kvalitet. Vi kikar på ett grundutbud som hjälper dig att lösa många problem eller uppgifter.

Hemkunskap för millennials - Vård och lagning av cyklar

3 november kl 18:30-20:30

Lär dig underhålla din cykel för att undvika de vanligaste felen och reparera om de uppstår. Lär dig byta till vinterdäck samt vilka verktyg som är användbara.

Hemkunskap för millennials - Vård och lagning av möbler

11 november kl 18:30-20:30

Lär dig hur du på hållbara sätt kan ta hand om dina trämöbler och med enkla medel uppdatera deras utseende - exempelvis genom att laga, ta bort missfärgningar, måla eller klä om med nya textilier.

Anmäl dig genom att kontakta:
Evelina Lindberg, evelina.lindberg@medborgarskolanstockholm.se

Uppge ditt namn och vilken kurs du vill gå samt vilken uppdragsgivare och media du representerar.

Loggor 1.jpg