Dans och teater

I år knyter vi på oss tåspetsskorna

I Stockholm blomstrar balettdansen som aldrig förr. Intresset för balett som konstart och grund till många andra typer av dans är enormt. Nu hoppas Kristina I. Kleinert att hon ska vara med och bidra till ett liknande uppsving i Värmland!

Kristina är född och uppvuxen i Karlstad men har flyttat, utbildat sig och jobbat på många ­olika platser i Sverige och världen. Från början var det tänkt att hon ­skulle göra karriär som professio­nell ­balettdansös, men ­skador i ­fötterna och en nyfikenhet på ­livet gjorde att hon valde en ­annan väg.

– Jag har dansat vid Kungliga Svenska balettskolan, utbildat mig till danspedagog och varit med och startat upp många olika typer av dans­verksamhet. Jag har även ­arbetat i USA, där jag fick en ­inbjudan om att vara med och utforma en balett­utbildning, berättar Kristina.

Hennes cv är långt men om man ­fokuserar på här och nu samt framtiden är hennes nästa utmaning att skapa ett intresse och sug för ­balett i Värmland. Det är nämligen här ­Kristina och hennes man numera har sin bas.

– Jag vill att fler häromkring ska få upp ögonen för vilken skön och härlig träningsform balett faktiskt är. När jag har nybörjargrupper går vi fram i ett långsamt tempo och arbetar mycket med andningen. Balett handlar om att må bra i både kropp och själ och att lära känna sig själv och sin kropp ­genom att röra sig.

Kristina menar att det finns många förutfattade meningar om vad balett är. Att många kanske tror att balett enbart är till för ”prima ballerinor” som är vältränade, viga och smidiga.

– Det är synd om man hindras av sina före­ställningar. Balett är något som kan utövas av alla. Successivt bygger vi upp rörlighet och styrka vilket är väldigt bra för personer som kanske har ett stillasittande jobb och problem med nacke och axlar. Men ­balett är även bra för personer som har förslitningsskador eftersom muskler och rörlighet i hela kroppen tränas.

För de grupper som dansat ett tag brukar hon sätta ihop en enkel, kort koreografi utifrån en helaftonsbalett. Det kan handla om att hon tar ut en lite del från exempelvis Törnrosa eller Svansjön. Något som oftast uppskattas av deltagarna.

Eva-Lott Isaksson går i en av fortsättningsgrupperna. Hon menar att baletten, precis som Kristina säger, är utmärkt träning.

– Jag tränar även på gym och ­tycker att baletten är ett bra komplement. Dessutom får vi röra oss till den vackra balett­musiken. Det här är något man gör både för kropp och själ.

– Innan jag började här hade jag aldrig dansat, så man kan säga att jag började i mogen ålder. Det är bra ­träning och man får bra hållning. Så är det såklart jättekul, vilket gör att vi alla bara vill fortsätta att dansa!