Konst och hantverk

Kom liljor och ­akvileja, kom rosor och salvia!

Blommor är härligt året om, men visst är det något speciellt att kunna gå ut i naturen och plocka sig en bukett med prästkragar och smörblommor…  Terese Sidryd är en av Medborgarskolans kursledare som leder kursen ”Florist för en dag”. Här delar hon med sig av sina bästa sommarblomstertips.

– En viktig sak att tänka på när du är ute och plockar blommor är att ta med en hink med vatten så inte blommorna slokar direkt.

Det säger Terese som är utbildad florist, men som även har en trädgårdsutbildning i grunden. På hennes kurser får deltagarna lära sig om blommor i största allmänhet och alla får alltid lära sig hur man binder en bukett. Dessutom arbetar Terese mycket med hållbarhetstänk.

– Det kan vara allt från att man i största möjliga mån ska välja svenska blommor och växter, för att undvika långa transporter och att man ska försöka tänka säsong. Jag använder alltid mycket från naturen, som kottar och pinnar, säger Terese.

En av de allra största miljöbovarna när det kommer till snittblommor är den gröna oasisen.

– Dels för att den är gjord av plast men också för att den vanligtvis innehåller miljögift. En enda bit av den där gröna oasisen är att likställa med dåtidens plastpåsar.

Istället för oasis använder Terese sig av hönsnät som hon sedan täcker med pinnar och kvistar eller annat naturmaterial, vilket är ett utmärkt alternativ.

Något speciellt tips på den ultimata sommarbuketten, eller kanske midsommar­buketten, har inte Terese. Istället uppmanar hon till att gå ut i naturen och plocka det som finns och ser vackert ut.

– Och glöm inte vattenhinken!