Ekonomi och samhälle

Värdefulla stunder för de äldre

”KIV, Kultur i vården” – Suss bjuder de gamla på en ­trevlig stund med spännande teman.

När Susanne Pettersson beskriver det brokiga arbetsliv som lett henne fram till det roligaste jobbet någonsin så förstår man direkt varför det nuvarande jobbet ­passar henne som hand i handske.

Med ett förflutet som bland annat städare, båtanställd och chef för värdetransporter har hon en aldrig sinande nyfikenhet och hon älskar att lära sig nya saker. En annan ­anledning till varför hon trivs så bra med jobbet är att hon kan styra sina egna arbetstider.

Vad är det då Susanne gör som är så vansinnigt roligt? Jo, hon är en del i projektet Kultur i vården som drivs av Medborgarskolan och där hon besöker äldreboenden och föreläser om olika ämnen.

– Det är så kul, jag väljer ämnen som är intressanta och så läser jag på. Det blir en del författare och många intressanta men kanske tidigare okända människoöden, ­berättar hon.

Susanne är väl medveten om att många av hennes åhörare har problem med ­minnet i ­olika grad. Vissa är dementa medan andra fortfarande är väldigt vetgiriga. Hon ­kompletterar sina föreläsningar med bilder som förstärker de olika teman som framförs.

– För att öka möjlighet till delaktighet är före­läsningarna oftast i mindre grupper. Jag ­anpassar ämnet efter dom som ska lyssna. Framåt ­sommaren finns det tankar på att prata om till ­exempel Carl von Linné, campingliv och midsommar­traditioner. Det är sådant som är lätttillgängligt och som många känner igen, säger hon med värme i rösten.

Och även om alla inte hänger med på allt och ­vissa kan ha glömt vad hon har sagt när hon åker hem så vet hon att de fått ha en trevlig stund ­medan hon var där och det är värdefullt för både dem och henne.