Möt vår kursledare som arbetar på distans från Nya Zeeland

Lovisa Limseth befinner sig 17 000 km bort från sina kursdeltagare. Med sin bas på andra sidan jorden är det dock inga problem att undervisa på distans. Nu har hon ansvarat för över 55 kurser och här berättar hon mer om sin studiecirkel i Vedic Art och varför hon brinner för det digitala formatet.

Inredning, golf, trädgårdsdesign, språk eller qigong. Möjligheterna är många och vårt distansutbud lika stort som varierat. Lovisa Limseth undervisar exempelvis i konstnärliga ämnen som akvarellmålning och Vedic Art.

Vad är egentligen Vedic Art?

- Vedic Art är en konstnärlig metod som ger oss verktyg att utforska vår egen unika kreativitet. Ledorden är frihet, integritet och skaparglädje. Metoden består av 17 principer som steg för steg guidar dig genom skaparprocessen. Principerna härstammar från den Vediska filosofin. Till varje princip följer filosofiska frågeställningar. Vad innebär det exempelvis att skapa utifrån nuet jämfört med att avbilda något som redan skett?

Hur går det till när du undervisar?

– Varje lektion har en live-lektion i veckan. Då ses vi i videoverktyget Zoom och går igenom veckans tema och målar tillsammans. Därefter har deltagarna tillgång till Medborgarskolans onlineplattform Totara. Det fungerar som vår ”virtuella ateljé”. Där lägger jag upp inspirerande texter, bilder, övningar och instruktionsfilmer.

Hur känns det att undervisa på distans?

– Det känns underbart. På det här viset kan vi samlas oavsett avstånd. Fysiskt befinner jag mig på andra sidan jorden, men när vi ses på online-lektionerna känns det som att vi befinner oss i samma rum och skapar tillsammans.

Varför tycker du att man ska gå en distanskurs?

– En distanskurs är en av de finaste gåvor du kan ge till dig själv eller någon du tycker om. Tänk vilken lyx att kunna ha möjligheten att befinna sig var man vill och ändå ta del av en kurs i ett ämne som man älskar. Jag rekommenderar varmt distanskurser till den som vill bjuda in mer kreativitet i vardagen och livet.