Ensamhet kan ge både psykiska och fysiska symtom och är ett hot mot vår hälsa. Den skapar en långvarig och lågintensiv stress, vilket i sin tur ökar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och demens. Det vet Peter Strang, överläkare och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet.
– Ett samhälle som vill förebygga sjukdomar som dessa behöver därför väga in ensamhet som en riskfaktor vid sidan om andra livsstilsfaktorer - som kost, motion och rökning, säger han.
En stor och viktig del av Medborgarskolans verksamhet är att skapa naturliga mötesplatser där människor kan träffas och få nya bekantskaper. Enligt en undersökning som Novus har genomfört, på uppdrag av Folkbildningsrådet, framgår det också att gemenskapen i en studiecirkel blev extra värdefull när samhället stängde ner under krisen. Detta trots att kurser och arrangemang fick bedrivas på ett annorlunda sätt, utomhus eller digitalt.
– Enligt undersökningen har studiecirkelns betydelse ökat för deltagarna under pandemin, det gäller såväl den sociala betydelsen av att få kontakt med andra människor som betydelsen av kunskapsutveckling och samhällsengagemang, säger Folkbildningsrådet.
Situationsbaserad
Du flyttar till ny ort och saknar socialt nätverk
Kronisk
Du har en långvarig ensamhet som är mer vanemässig och svår att bryta
Social
Du har inte någon att ringa för att exempelvis ta en fika
Emotionell
Du saknar någon att dela djupare känslor med
Existentiell
Du känner dig ensam, trots att du har vänner och familj
Självvald
Du väljer att vara ensam och trivs med det, egentid som gör gott
Källa: Juulia Suvilehto/Forte & Peter Strang
Anmäl dig till en av våra kurser eller starta en egen studiecirkel i valfritt ämne för samtal, workshops, föreläsningar eller kulturevenemang. Vi hjälper dig gratis med lokal, material, ledarutbildning och upplägg. Du kan också delta i våra kostnadsfria arrangemang som du kontinuerligt hittar på vår hemsida.