Ta med hunden på sjön
Sommaren närmar sig och vad är väl härligare än att ge sig ut i naturen med sin fyrbenta vän!
Tuwa Varberg har två hundar, Tyson som är en fransk bulldog och Hera som är en sibirian husky som hon benämner sig själv som en riktig hundmamma åt. De tre vännerna gör det mesta tillsammans, så även njuter de av den svenska sommaren på sjön.
– Svärfar har ett båtföretag i Arvika, där han tillverkar egendesignade båtar som bland annat finansierats via Draknästet, berättar Tuwa. Under utvecklingsperioden har familjen varit med som testpersoner och tagit med sig hundarna, vilket fungerat utmärkt.
– Det är ju viktigt att tassarna inte kan fastna någonstans och att det ska finnas en tillgänglighet för att ta sig i och ur båten.
Affärsidén går ut på att privatpersoner ska kunna hyra sig en motordriven dagstursbåt, som mest kan beskrivas som ett ”flytande badkar”. Uthyrningen sker via qr-kod som den som hyr båten får scanna, precis som när man hyr sig en cykel på stan. Båtmotorn drivs av solenergi och självklart är även hundar välkomna ombord.
Så vad ska man då tänka på när man tar med sig hunden ut på sjön?
– Det viktigaste är att även hundarna har en rejäl flytväst, precis som vi människor. Och att flytvästen passar hunden, både sett till vikt och längd. Dessutom ska flytvästen ha ett rejält handtag så att man kan lyfta hunden om det skulle behövas, liksom att det ska finnas en separat hake som man kan fästa kopplet i.
För just det där att ha både halsband och flytväst för att hunden ska kunna ha koppel, kan enligt Tuwa, bli direkt livsfarligt.
En annan viktig sak att tänka på när man tar med sig hunden på sjön är att se till att det går att ordna skugga för hunden. Om båten saknar kapell och ruff och istället är av mer öppen karaktär kan det vara bra att ta med en silverduk som skyddar mot värme och solstrålar.
– Jag har alltid med en silverduk som jag kan sätta upp mellan två stolar eller liknande för att Tyson ska kunna ligga i skuggan. Att vara på sjön en hel dag i solgass är inte bra för någon hund, även om de badar.
Apropå det där med badning tipsar Tuwa om att även hålla ett extra öga på badglada hundars svansar. Det finns något som kallas vattensvans och som kan bli oerhört plågsamt för hunden.
– Om de badat mycket och blir nedkylda kan de få köldsvans i svansroten. Det är väldigt smärsamt och man märker det oftast på att svansen hänger nedåt som förlamad och att de blir rädda om bakdelen. Kanske piper när de sätter sig. Man märker att de har ont.
Bästa sättet att motverka det är att se till att hunden får torka ordentligt efter bad. Gärna att man sätter sig med hunden invirad i en handduk så att den blir torr och varm.
Tredje saken är att hålla koll på algblomning.
– Är det algblomning i vattnet så är det jättegiftigt för hunden. Då ska de inte bada alls.
Och så slutligen. Kom ihåg att hundar inte får bada överallt. Vid nästan alla orter finns särskilda hundbadplatser. Dit kan man åka om man vill bada med sin hund.
– Men för oss som har båt är det här sällan ett problem. Vi brukar ge oss ut och badar då från båten och det gör hundarna också. De hoppar gladeligen i!
Att ha med sig hunden på sjön är trevligt menar hon.
Till vardags arbetar Tuwa som hundinstruktör. På Medborgarskolan håller hon kurser i bland annat agility, friskvård och lydnad.
– Miljöträning är något som jag alltid lär ut vid mina kurser. Hundarna ska bli trygga och trivas och känna tillit till sina ägare.