”Tror inte det finns så många sommarkatter”
– Kattvärlden är min värld, jag är certifierad kattbeteenderådgivare och diplomerad samtalscoach. För människor, alltså.
Så presenterar sig Susanne Hellman och utvecklar vad det är hon håller på med.
– Jag träffar människor som av en eller annan anledning oftast är ganska förtvivlade och ledsna och som har problem med sin katt. Det kan handla om att katten kissar inne, att den slåss eller att den på annat sätt beter sig på ett icke önskvärt sätt.
Det Susanne då gör är att främst samtala med ägaren, bena ut vad det är för katt, vad för personlighet den verkar ha, om den är inne eller utekatt med mera.
– Vi brukar börja med att gå igenom en hel rad enkla saker för att reda ut vad som kan vara grundproblemet. Ibland handlar det om att det är rent medicinska problem och då får veterinären ta vid. Men ofta handlar det om andra saker som man som ägare ganska lätt kan rätta till eller ändra på för att katten ska trivas och sluta upp med oönskat beteende.
Vad det gäller sommarkatter på landet tror inte Susanne att det är ett jättestort problem även om hon välkomnar den nya lagen.
– Det man tror är sommarkatter kan också vara katter som kommer från någon bondgård. Ibland jagar mamman bort sina ungar och om det då dyker upp en kattunge hos en semesterfirande familj som tycker den är söt och som börjar mata den, ja då stannar ju katten där. Har man en gång börjat mata katten då ses man som ägare.
Redan 2020 beslutade Jordbruksverket att kattägare är skyldiga att göra vad de kan för att förhindra att katter fortplantar sig oönskat och okontrollerat, vilket undviks genom kastrering av katter. Dock har den lagen varit ganska tandlös eftersom det varit svårt att veta vem ägaren till katten varit. Men i och med lagen om märkning och registrering tror Susanne att många problem med det som tidigare kallades sommarkatter automatiskt kommer lösa sig.
Att kattägandet skulle minska i och med lagen tror inte Susanne. Snarare ser hon en trend som visar på motsatsen.
– Många unga människor väljer i dag att skaffa katt. Personer som inte har tid eller lust att skaffa barn väljer inte alltför sällan att skaffa sig en katt och blir på så vis kattföräldrar istället. En trend som syns mer och mer, framförallt på sociala medier.
Susannes råd till den som är inne på att skaffa katt är att kolla upp uppfödaren, stället man köper katten från ska kännas seriöst. Samt se till att katten är veterinärbesiktigad, avmaskad och vaccinerad.
– Gör gärna ett besök hos uppfödaren och träffa mamma och kanske pappa katt för att se hur de är. Därefter är det bara att skaffa en bruksanvisning så man vet vad en katt behöver och ha i åtanke att alla katter är olika.