Musik

”Det ger så mycket att vara med”

I Medborgarskolans dragspelsgrupp är stämningen hög. Det går inte att ta miste på den spelglädje som finns bland deltagarna.

– Det är roligt att spela tillsammans med andra, det blir gemenskap och så låter det bra när vi är flera, säger Elis Sundström som är en av deltagarna.

Varje onsdag träffas deltagarna i dragspelsgruppen och spelar både vals, visor och dansmusik i Svenshults bygdegård på Hammarö. En del använder piano- andra knappdragspel och tillsammans låter de som en hel orkester.

– Vi ses och spelar hela året, med undantag för jul och sommar. Det blir omkring 30-35 ­träningstillfällen per år och det är lika roligt ­varje träff. Det är klart vi tar paus och fikar också under kvällen, säger cirkelledaren Jan Larsson.

Repertoaren är blandad.

– Jag har med mig ett visst ­grundmaterial men det finns utrymme för önskelåtar, det finns ­möjlighet att skaffa fram noter och det gör att vi får en bredd på det vi spelar. I dag har vi spelat låtar av Benny Andersson men också flera dansbandslåtar.

Under terminen kan det bli spel i orkesterform med andra musiker. Bland annat är gruppen med och spelar i Ransäter varje år.

– Vi tränar tillsammans flera gånger innan vi är med. Men att vara med vid framträdanden är förstås frivilligt för deltagarna, säger Jan.

Elis Sundström ser cirkelträffarna som en ren hälsokur.

– Ja, det gör jag. Det är roligare att spela när man med i ett sammanhang. Det blir en annan ­dimension och jag ser fram emot varje träff. Så är man sugen på att spela, behöver man inte vara rädd för att komma med. Man måste inte tro att man ska kunna allt, det kommer efter hand, avslutar Elis.

Text och foto: Kristina Green