Djurambulansen hjälper de allra mest utsatta

Medborgarskolan samarbetar med många föreningar som på olika sätt kämpar för ett bättre samhälle. En av dem är Svenska Djurambulansen som dygnet runt, året runt hjälper djur och djurägare i nöd. Alldeles gratis.

Text SOFIA ERIKSSON | Foto/film JOHN AREBLAD

Du har säkert sett de gulgröna ambulansbilarna på vägarna runtom i Västra Götaland eller i Stockholmstrakten. De rullar nämligen dygnet runt, året om, med uppdrag att rycka ut om ett djur behöver skjuts till veterinärklinik, djursjukhus eller någon av alla de viltrehabiliterare som tar hand om till exempel ekorrar, igelkottar och vilda fåglar. Kanske har du undrat om det är någons hund eller en katt som finns i bilen, vad som har hänt den och hur det kommer att gå. Kanske har du själv ringt larmnumret 0771-999 112 någon gång när ditt husdjur varit sjukt, eller om du råkat på ett skadat djur ute i naturen.

Det var faktiskt precis så Svenska Djurambulansen föddes. En dag för ungefär 15 år sedan var göteborgaren William Wright ute och körde, såg en påkörd katt och ville hjälpa. Men hur? Efter att ha ringt polis och alla möjliga andra instanser insåg han att ingen ville ta det ansvaret. Så han körde själv katten till veterinären, och bildade så småningom en förening och började köra djur på ideell basis med sin egen bil.

Tusentals uppdrag varje år

I dag har William Wrights ensamuppdrag vuxit till en stor ideell förening som utför fler än 3 000 uppdrag varje år. Chaufförsvolontärer kör ambulanserna i två län med utgångspunkt i Stockholm och Göteborg. De har ständigt jour så att de djur som behöver hjälp kan få det så snabbt som möjligt. Camilla Larsson är generalsekreterare och en av medgrundarna till Svenska Djurambulansen. Sedan hon började 2011 har verksamheten stadigt vuxit till vad den är i dag. Men det är inga statliga bidrag som håller i gång den utan nästan enbart donationer och bidrag från privatpersoner. Man kan swisha valfritt belopp eller vara månadsgivare. Det förekommer också att människor testamenterar till Svenska Djurambulansen.

– Alla dessa bidrag betyder allt för oss. De gör så att vi kan hålla våra fantastiska ambulanser rullande och köpa in det material och den utrustning som vi behöver för att hjälpa djur, säger hon.

Samarbeten med andra

Svenska Djurambulansen samarbetar med Medborgarskolan, vilket bland annat innebär hjälp med lokaler, utbildningstillfällen och material. Svenska Djurambulansen arbetar också tillsammans med andra ideella föreningar, som till exempel Fågelcentralen i Kungälv och Stockholms Viltfågelrehab och ett nätverk av specialiserade rehabiliterare. De vanligaste djuren som transporteras är vildfåglar som duvor, kråkor och måsar. Men uppdragen varierar och ingen dag är den andra lik, berättar chaufförsvolontären Sofia Eriksson.

– Jag vet aldrig i förväg hur ett arbetspass ska bli. Det enda jag vet är att jag gör nytta. Mitt allra första uppdrag var att hämta en skadad kråka i Uddevalla. Den visade sig vara så svårt skadad att den fick avlivas direkt. Det kändes ju sorgligt. Men oftast bidrar vi till att djur räddas och får den hjälp de behöver. Det känns otroligt bra i magen och mjukt i hjärtat att kunna finnas där och hjälpa till och vara ett stöd för oroliga och ledsna djurägare, säger hon.

Starka upplevelser

Hon berättar om ett uppdrag som fastnat: vildkatten Harry.

– Katten hade börjat komma in hemma hos en familj för ungefär 14 år sedan, men var egentligen en vildkatt. Han lät dem inte klappa honom, men han tyckte om att vara i deras sällskap och kände sig trygg i deras soffa framför öppna spisen. Till slut kom dagen då Harrys människor insåg att han var alldeles för svag och gammal för att klara sig ute i naturen, så de bestämde att han skulle få somna in på ett värdigt och lugnt sätt hos en veterinär, säger hon.

Eftersom katten Harry inte gillade att man tog i honom, ringde familjen till Svenska Djurambulansen.

– Jag tog på mig ordentliga handskar och kunde fånga in honom. Han var jättefin, men hade fullt med tovor i pälsen och var märkt av åldern och sitt vildkattsliv. Jag körde honom till veterinären som hade gjort i ordning så fint med tända ljus, och hans familj fick ta avsked. De kunde klappa honom för första gången någonsin, och den kärlek och omsorg som de visade honom berörde mig.

Stort behov

Volontärerna är inga veterinärer och kan heller inte hantera för stora djur. Men eftersom alla inte riktigt har kläm på vad Svenska Djurambulansen gör kan jourtelefonen ringa om nästan vad som helst.

– Om inte vi kan hjälpa till kan vi i alla fall hänvisa personen vidare eller ge några goda råd, men ibland känns det jobbigt att vi inte kan finnas överallt och hjälpa till ännu mer, säger Sofia.

Camilla Larsson berättar att det finns planer på att utöka verksamheten.

– Vi märker ett stort behov. I dag finns vi bara i två län, men min absolut högsta önskan är att vi ska finnas överallt där vi behövs. Men det kräver kapital, fler bilar och mer resurser, säger hon.

Det kräver också fler volontärer.

– I dag är vi runt 140 volontärer, riktiga eldsjälar som kämpar för djuren dygnet runt, men vi behöver alltid blir fler, säger Camilla.

Om man är sugen på att arbeta som volontär för Svenska Djurambulansen, kan man enkelt ansöka, se nedan. Två gånger per år är det uttagning och utbildning, och efter att ha kört i sex månader blir man certifierad chaufför. Chaufförerna jobbar på ett rullande schema, två hela dygn i månaden. Varje pass arbetar minst två chaufförer med två bilar i varje län, så man är sällan ensam på sin jour.

– Det vi volontärer har gemensamt är att vi älskar djur och brinner för att hjälpa dem. Snacka om att ha trevliga och snälla arbetskompisar, säger Sofia.

Så här kan du bidra

Vill du bli volontär?

Vill du bli månadsgivare?

Vill du ge en gåva?

Se hela filmen om Svenska Djurambulansen

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com