Kropp och hälsa

"Jag har fått ett inre lugn"

När psykologen skrev ut yoga på recept ville Anders Bäckström först inte gå. Men väl där tyckte han det var magiskt. I dag är han lugnare, gladare, rörligare och friskare.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Joachim Nywall

Anders Bäckström beskriver det som kaos i huvudet.

– Jag kunde inte fokusera på någonting och tappade närminnet. Då insåg jag att jag behövde hjälp och gick till psykolog, säger han.

DET VAR EFTER en extremt tuff period i livet. Anders ex som han levt med i 21 år hade just lämnat honom, han blev varslad från jobbet och hans mamma dog. Psykologen tänkte först skriva ut psykofarmaka, men tyckte att Anders skulle prova stresshanteringsyoga i stället.

– Jag var otroligt negativ och tja, ska väl erkänna att jag hade en del förutfattade meningar. Jag föreställde mig att folk svävade i luften och att det bara var för kvinnor.

Men han gick dit. Och fastnade direkt. Nu har han hållit på i tre år och går varje vecka.

– Vi fokuserar på insidan, gör olika andningsövningar och lär oss att slappna av. Kursledaren Ulla pratar mycket om hur vi ska tänka och tillsammans ger det en helhet som är alldeles magisk.

I DAG ÄR HAN en förändrad människa.

– Jag som alltid varit som en Duracell-kanin har hittat ett inre lugn som är väldigt skönt att ha. Jag lever i nuet och oroar mig inte för sånt som kanske eller kanske inte händer i framtiden.

Dessutom slipper han numera de yrselanfall som han tidigare lidit av, har slutat med mediciner och är rörligare i kroppen.

– När jag började med yogan var jag som ett betongblock. Nu känner jag mig som 20 år.