Kropp och hälsa

Kerstin undervisar i kundaliniyoga – "vill att de ska känna balans i livet"

Kerstin Axelsson är ledare inom kundaliniyoga, meditation och helande ljud i Karlskrona. Innan ett pass brukar hon meditera, eftersom det ger henne en klarhet och närvaro som gör att hon kan se och höra deltagarna där de är. Det är i alla fall hennes intention.

-Jag känner tacksamhet och glädje över att just jag får göra detta – och möta dessa människor där de är just i dag, säger Kerstin.

Hur gör du för att dina deltagare ska känna sig extra välkomna?

-Jag möter dem med ett hej och välkommen, landar vi på mattan så kanske jag frågar om något som kom upp förra veckan. Är det gott om tid innan vi startar kanske jag får i gång flera i samtalet genom att påminna om något de också har jobbat med eller haft frågor kring eller liknande. Det är viktigt att vi ser att vi alla är lika och har samma behov, även om nyanserna kan vara olika så är vi människor och vi har svårigheter i det lilla livet för att utvecklas. Ibland spelar jag helande ljud när alla kommer och de bara glider in och lägger sig på mattan. Det är en sådan liten sak som gör att de kommer lite tidigare och därmed hinner släppa lite mera stress innan själva yogan börjar.

Ditt bästa tips för att starta samtal, diskussion och sammanhang? 

-När stressen har släppt, nervsystemet och andningen har lugnat ner sig är det lätt att få till djup närvaro och närande samtal. Hur känns det nu? Finns det någon fråga? Kom du i kontakt med något särskilt under meditationen? Ofta har de olika teknikerna vi kombinerar ett syfte, som jag presenterar före och under passet. Det är också något som gör att deltagarna har mera närvaro omkring just den problematiken och då lättare kan berätta om vad de känner och tänker i den frågan. Vi pratar alla tillsammans, men blir det rörigt med pratet så använder vi oss av en "talking stick". Den får gå runt och den som har den pratar, vi andra lyssnar.

Hur vill du att dina kursdeltagare ska känna efter ett kurstillfälle? 

-Jag vill att de ska känna att de har ett andetag och att det ska vara alldeles stilla i huvudet. De ska veta hur det känns att vara i vila och de ska förstå vad ordet balans i livet betyder (det tar dock ett tag). De ska också förstå hur det är kopplat till upplevelsen av hälsa. De ska ha tekniker som de lätt kan ta till när de behöver det – en yogisk verktygslåda. Kanske har de också fått med sig en insikt om något eller så ramlar den in några dagar efter,  och då hör de av sig eller tar upp det igen på nästa cirkel.

Möt Kerstin