Konst och hantverk

Makarna Wickbergs hobby fick dem att hitta hem

Ibland korsas ens väg av det där som med tiden blir ett så viktigt inslag i ens liv att det är svårt att minnas hur det var innan. Det kan vara människor, platser eller kanske en hobby som blir så där viktig att man bara vill fortsätta och fortsätta.

Georg och Margaretha Wickberg har tillsammans utvecklat sin hobby till att bli inte bara en livsstil, utan även ett jobb och till och med ett hem. Det de ägnar sig åt är timring, ett gediget hantverk med mångårig historia.

- Jag hade hållit på förut och timrat och det var roligt när Margaretha också ville vara med i det. Vi timrade en liten stuga på 35 m2 och sedan var det igång, berättar Georg och Margaretha instämmer.

- Jag var med och vi gjorde alla delar tillsammans. Det var väldigt roligt och gav mersmak, så nu har vi precis flyttat in i vårt nytimrade hus på 170 m2, berättar hon med ett leende.

Det märks att hon är nöjd med resultatet och det är ju verkligen tur, speciellt med tanke på att projektet har tagit dem tre år att slutföra. 220 stora, tunga stockar med olika grovhet och konstiga, udda former har nu blivit deras nya hem. Dessutom har huset ett riktigt drömläge, med vacker utsikt och en tomt som ger plats för framtida timrade byggnader. En gäststuga är det som planeras härnäst.

Margaretha har tidigare arbetat som radiojournalist och de har båda två dessutom en bakgrund som lärare. Den erfarenheten kommer väl till hands då de driver kursverksamhet i timring, dels privat men även i samarbete med Medborgarskolan.

- Vi har 5-6 deltagare per kurs och arbetar intensivt under fyra dagar. Teoridelen täcker in olika tekniker och sedan enas vi om vilken teknik och stockform vi ska använda för den praktiska delen, berättar Georg.

Det är ett tidskrävande men väldigt roligt arbete som innefattar många olika moment och verktyg. Nu för tiden finns det moderna hjälpmedel för grovarbetet men ”finliret” kräver fortfarande både tid och tålamod. Målet med kurserna är att var och en ska lära sig metoden så pass väl att de sedan klarar av att bygga ett mindre projekt på egen hand. Man måste inte vara stor och stark för att timra men det är klart att det är en fysisk utmaning i allra högsta grad.

georg_wickberg_270x180-compressor.jpg

- Därför är det ett gott råd att aldrig tänka mer än två stockar framåt, så att man inte bygger upp ett psykologiskt berg att ta sig över likväl som det fysiska, skrattar Georg.

Margaretha uppmuntrar fler att försöka sig på det här med timring, men poängterar att man inte ska ge sig på för stora projekt i början.

- Mitt bästa tips är att börja i liten skala. Och att inte ge upp!

Bygga berg låter tufft men att timra stugor verkar spännande. Inte minst är det ett sätt att bevara kulturhistorien och tillåta den att leva vidare för kommande generationer, och bara det är ju en inspirerande tanke i sig.

Text: Camilla Danielsson