Nytändning i höst?

Är du en av dem som i spåren efter pandemin söker nya lösningar, intressen eller karriär? Eller längtar du efter sällskap, samtal och kunskap? Då finns Medborgarskolan här för dig.

Text SOFIA ERIKSSON

Ett och halvt års pandemi har påverkat oss alla på olika sätt, och följderna för den enskilda människan är synliga i hela samhället. Långtidsarbetslöshet, ekonomisk utsatthet eller utanförskap, psykisk ohälsa, sjukdom, sorg och ensamhet, frustration över att inte kunna påverka sin situation oavsett om det handlar om att inte kunna gå till jobbet eller att inte ha något jobb att gå till – listan kan göras lång och utgör inte en särskilt optimistisk läsning.

Men under hela pandemin, trots att förutsättningar och restriktioner hela tiden ändrats, har Medborgarskolan planerat och agerat för att vara redo att ta emot människor när samhället nu öppnar upp.

Arbetsliv

Linda Karlsson Ling är gruppledare inom den del av Medborgarskolan som har hand om arbetsmarknad, det vill säga att stötta personer på vägen tillbaka till arbetslivet. Många kommer till Medborgarskolan via Arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha.

– Vår verksamhet bygger väldigt mycket på goda relationer och personliga möten, så både medarbetare och deltagare drabbades när vi fick ställa om och ha alla våra uppdrag på distans. Samtidigt ökade inflödet lavinartat. Många har dessutom varit extra oroliga för corona och för att bli ännu mer isolerade eftersom mötet med våra handledare har varit viktiga sociala inslag i deras vardag, berättar hon.

För att klara situationen började Medborgarskolans olika kontor att samarbeta mer, hålla gemensamma coronasäkra aktiviteter, ta fram digitala utbildningar för att möta deltagarnas behov så att det funnits tid, kraft och utrymme för alla att få den hjälp de behövt.

– Jag är så imponerad av medarbetarnas lösningsfokus och kreativitet! Vi har faktiskt hittat arbetssätt som till och med blivit bättre än innan; trots att vi arbetat så mycket på distans har vi ökat antalet deltagare som gått vidare till arbete och studier.

Feedbacken från deltagarna är fin och stärker Linda och hennes kolleger i övertygelsen att de är på rätt väg.

– De upplever kontakten med oss som personlig, stärkande och förtroendeingivande och betonar vikten av att ha någon att prata med – en coach som förstår och kan stötta i att se positivt på situationen, säger hon.

Pandemin har alltså inte bara fört med sig elände. Den har faktiskt lett till att Medborgarskolan utvecklat helt unika koncept som Linda Karlsson Ling är övertygad kommer att passa deltagarna ännu bättre.

– Vi har ett utökat smörgåsbord av olika aktiviteter. Kortare utbildningar, seminarier och personlig utveckling som skräddarsys efter varje deltagares individuella behov. Vi har fått otroligt viktig feedback och många önskemål från deltagarna och kommer att fortsätta att vara lyhörda så att vi hela tiden utvecklas. Och tack vare våra handledares kompetens och engagemang står vi väl förberedda.

Hon tillägger:

– Utöver det längtar vi verkligen efter att möta varandra och möta våra deltagare! Jag ser också fram emot att förfina våra metoder och idéer. Pandemin har verkligen sammansvetsat oss som team och det tror jag att våra deltagare kommer att märka.

Vill du veta mer om Medborgarskolan Arbetsliv? Se länken nedan.

Studiecirklar och samarbeten

Anette Nääs jobbar som gruppledare inom Medborgarskolans anslutna verksamhet och med asyl inom Region Sydväst. Hon ser tillbaka på en period där lokaler fått stänga och personal fått jobba hemifrån samtidigt som många av de föreningar och grupper som Medborgarskolan jobbar med fått sätta sin verksamhet helt på paus.

– Men jag har turen att jobba med kollegor som ser motstånd och hinder som en möjlighet till utveckling. Så kreativiteten har sprudlat, och vi har försökt att hjälpa till att ställa om till digitala studiecirklar och föreläsningar. Eller att ses utomhus i stället, säger hon.

Fördelen med det stora engagemanget som finns i de föreningar och studiecirklar som drivs utifrån intresse och passion är att de ständigt är nyfikna på utveckling och lärande, så Anette Nääs har med stor glädje sett människor göra allt för att hålla i gång verksamheterna på ett coronasäkert sätt.

– Den kraft vi möter hos föreningsmedlemmar och deltagare i studiecirklar är enorm. Det är ett driv som inget i världen kan trycka bort, inte ens en pandemi.

Samtidigt har verksamheten minskat, vilket har gett tid och utrymme att jobba med kvalitet.

– Nya rutiner och arbetssätt är på plats, och vi känner oss rustade att möta alla som längtat och väntat efter att ses på riktigt.

Hon har en tydlig uppmaning till föreningar och studiecirklar som funderar på nytändning eller till arbetssökande eller personer som vill lära sig svenska:

– Kom, bara kom, vi står här med öppen famn. Vi har kompetenta och kreativa medarbetare, fantastiska lokaler att låna och hjälp att ge. Själv ser jag att folkbildning är viktigare än någonsin! Vi måste träffas, dela tankar, idéer och kunskap och leva ut vår passion. Jag hoppas på en höst då vi går på konserter och teater, anordnar studiecirklar, events och föreläsningar. Och möter varandra IRL och kramas … vad vi har längtat efter att kramas.

Vill du veta mer om våra studiecirklar och samarbeten, se länken nedan.

Franska Skolan

Medborgarskolan driver också ett flertal förskolor och skolor, bland annat Franska Skolan i Göteborg. Där är Ellenor Sinclair rektor. Både personal och elever samt anhöriga har insjuknat i corona, vilket påverkat undervisning, arbetssätt, stämningen, ekonomin och resultat.

– Oron har varit stor bland personal och vårdnadshavare, ibland också bland eleverna. Arbetsbelastningen har ökat på grund av ändrade rutiner, och vi har sett en sämre kunskapsutveckling och sämre resultat hos vissa av våra högstadieelever på grund av partiell distansundervisning, säger hon.

Mycket har fått ske på distans, som delar av undervisningen för högstadieeleverna, interna möten och utvecklingssamtal. För att få bukt med smittspridning när elever och vuxna befunnit sig på skolan har man utökat städningen, haft större bemanning i matbespisningen för att reglera antalet personer på plats samtidigt och ändrat rutiner kring hygien och hantering av gemensamma verktyg. Det allra tristaste har varit att behöva ställa in skolans internationella utbytesresor och alla utflykter och studiebesök som annars är en viktig och otroligt uppskattad del av skolans verksamhet.

Men Ellenor Sinclair ser nu ljusningen, och i höst anpassas verksamheten igen efter rådande restriktioner och lättnader.

– Vi hoppas kunna återgå till fysiska möten och kunna resa och röra oss fritt i samhället och världen och ta del av kulturella evenemang av olika slag. Det ska bli väldigt befriande och positivt att lägga oron åt sidan och slippa lägga tid på coronaanpassningar och i stället få ägna oss åt att kärnverksamheten.

För barnen och deras utveckling kommer alltid först.

– Vi är en skola på frammarsch där inga hinder finns. Vi vill ge våra elever de bästa förutsättningar för lärande och bästa tänkbara start i livet, säger Ellenor Sinclair.

Nyfiken på Franska Skolan? Se länken nedan.

Kurser och evenemang

Det som Medborgarskolan starkast förknippas med är kurserna, allt från enstaka kurstillfällen och helgkurser till kvällskurser som löper över hela terminen och yrkesinriktade diplomutbildningar. Och det är kanske också inom den verksamheten som förändringen har varit störst. En del kurser har fått ställas in helt och hållet, andra har kraftigt minskat sitt deltagarantal, andra försökt hitta på nya sätt att mötas. Körsång utomhus, språkkurser på distans eller walk-and-talk-kurser är bara några av lösningarna. Men vissa kurser, de som kräver material, maskiner och handfast handledning har det varit lite klurigare att anpassa. Elisabeth Riisager är verksamhetsutvecklare för konst och konsthantverk inom Medborgarskolans kursverksamhet.

– Våra kreativa kurser är alltid små; keramik till exempel brukar inte vara fler än tolv för att det är vad som ryms i lokalerna och det garanterar kvalitet. Men när pandemin kom fick vi minska ned till åtta och dela upp på olika rum för att hålla restriktionerna.

Verksamheten har ärrats av pandemin, tycker hon, men kanske mest på ett mänskligt plan.

– Det har varit en stor känsla av sorg och sårbarhet över allting.

Även om hon vet att andra delar av Medborgarskolans verksamhet har gynnats av att jobba på distans, ryser hon när hon tänker på Zoom och Teams.

– Den kollektiva känslan är ”neeeeej, inte på skärm!”. Visst är det bra att fler kan få ta del av vårt utbud, men faktum är att folk går på kurs hos oss inte bara för att lära sig saker utan för att träffas och umgås. Många har ju gått tillsammans termin efter termin och längtar efter att ses på riktigt.

När nu allt fler är fullvaccinerade och restriktionerna lättar känns hösten mer som en nystart än någonsin. Elisabeth Riisager är van vid att anstormningen är stor när många vill kickstarta sin höst med nya kunskaper och insikter – kanske förverkliga någon dröm, bli duktig på något oväntat, hitta sig själv i kreativiteten. Men i år är trycket exceptionellt.

– Jag har aldrig varit med om att folk anmält sig så tidigt på året! De hör av sig och är överlyckliga över att få plats på akvarellkurserna, vi har 30 olika men de fylldes snabbt upp. Så det är tydligt att nu vill man gå på kurs. Jag tror att många har insett att man kan uppleva och lära sig saker på hemmaplan och att det är ett beteende som kvarstår trots att vi får börja resa. I stället för en weekendresa går man en kurs, helt enkelt.

Kursutbudet och storlekarna på grupperna har återigen anpassats och åtgärderna är många för att göra det så tryggt och säkert för så många som möjligt att kunna delta.

– Tillit, hänsyn och att värna om varandra med respekt, det är våra ledord alltid, men särskilt nu i pandemins spår. Vi har alla fått lära oss om vår och andras sårbarhet och då är det viktigt att vi på Medborgarskolan kan få alla att känna sig trygga. Munskydd och handsprit, tydliga instruktioner, att man håller sig hemma om man känner sig krasslig, det gäller fortfarande.

Själv känner sig Elisabeth Riisager lite som en kalv på grönbete.

– Många med mig känner nog så. Att världens alla möjligheter plötsligt öppnar sig framför oss. Men nu är vi försiktigare och ser på omgivningen med andra ögon. Jag är så lättad och stolt över att vi har tagit oss igenom detta, som jag hoppas är det värsta. Våra deltagare har varit så tålmodiga och känner nog en stor nytändning, precis som vi som jobbar på Medborgarskolan.

Vill du veta mer om våra kurser och evenemang, se länken nedan.