Kropp och hälsa

Premiär för yoga på Ekeby Bruk

Stressa ner och finn lugnet i höst - nu introducerar vi yoga på på Ekeby Bruk. Vi fick en pratstund med Lisa Jansson, kursledare i yinyoga. - Alla kan och behöver verkligen utöva yinyoga ibland.

Lisa Jansson är 27 år, jobbar som dokumentatör till vardags i hemstaden Uppsala. Hennes kärlek och intresse för yoga började strax efter tiden på gymnasiet.
- Jag började med Ashtanga Yoga i Uppsala precis efter gymnasiet och praktiserade den yogaformen ett antal år innan jag hittade yinyogan, berättar hon.
- Vad jag fastnade för var hur tillåtande yinyogan är och hur fokuset ligger på att vara här och nu.

I både samhället och på yogamattan kan det lätt bli att man presterar efter press och jag behövde en yogaform som inte ställde några krav på mig.

Lisa_Jansson_22.jpgDet finns många olika typer av yoga, men gemensamt för alla är vilka fördelar och positiva effekter det finns att utöva det.
- Alla kan och behöver verkligen utöva yinyoga ibland. Det är fint att se hur många känslor som kan komma fram genom att hålla kroppen stilla under lite längre perioder, säger Lisa.

För att själv få ut mer av intresset, valde Lisa att utbilda sig till yinyogalärare.
-Jag utbildade mig främst för att bli mer kunnig inom området och få ut det mesta av min egen praktik. Det blev mer och mer naturligt att jag ville dela med mig av den kunskap jag fått, för att bearbeta vad jag själv har lärt mig och för att jag tycker att det är en väldigt fin praktik som jag tror är bra för de flesta av oss.


På Ekeby Bruk kommer det ske löpande kursstarter under hösten. Lisa har sett fram emot kursstarterna:
- Som ny kursledare känns det mest spännande att möta deltagarna. Det är både en utmaning och fantastiskt att försöka anpassa det till alla individer och samtidigt låta dem ta med sig sina erfarenheter till kursen.

Vad vill du säga till de som är nyfikna på just ditt ämne/din kurs?

Att den är till för alla! Det behövs inga förkunskaper och det finns inga förväntningar på vad du som kursdeltagare ska klara av. Utan det är du själv och dagsformen som bestämmer. Det är också ett perfekt komplement till annan mer fysisk träning, avslutar Lisa.

Yinyoga med Lisa Jansson, se mer här