Ort
Norrköping
Startdatum
5 Sep 2024
Tid
18:00-20:30
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Svante Håkansson
Nummer
44549
Pris
1 295 kr

Om arrangemanget

Målet med denna kurs är att deltagaren ska erhålla ett SRC-certifikat, vilket krävs för att använda VHF-radio

Lär dig rätt hantering och ha en välfungerande båtradio. Båtradio/VHF är båtägarens livlina till land. 
Short Range Certificate (SRC) heter det intyg som krävs för att få använda din båtradio/VHF. 

I den här kursen lär du dig att hantera en båtradio/VHF-apparat med möjlighet att ta SRC-intyget.
Short Range Certificate (SRC) är ett intyg som visar att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräcklig kunskap och färdighet för att använda en modern VHF-apparat.

VHF ingår i det internationella maritima sjösäkerhetssystemet GMDSS och är därmed det kommunikationssystem som primärt ska används vid nödkommunikation i våra farvatten.
Med VHF når du samtidigt alla närliggande fartyg och landstationer så som sjöräddning, kustbevakning och lotsstationer, utan mobiltäckning och utan att veta några namn och telefonnummer.
Genom att trycka på VHF:ens röda nöd-knapp skickar du automatiskt ut ett nödanrop som når sjöräddningen och alla fartyg i din närhet.

VHF är inte bara ett säkerhetssystem utan även ett smidigt sätt att hålla kontakt med såväl andra båtar som fasta och mobila telefoner på land, även om du själv inte har mobiltäckning.

Du kan hitta mer information om VHF bl.a. på följande hemsidor:

Kursen omfattar allt du behöver känna till för att ta SRC-certifikat. Utbildningen följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) kunskapsfordringar för SRC, såväl teoretiska som praktiska delar.

Kurs i båtradio/SRC är både för privat bruk men även en yrkesutbildning för yrkesmässig trafik.

Upplägg

  • Vi träffas tre torsdagskvällar i Medborgarskolans lokaler på Tegelängsgatan 11 B i Norrköping. I lokalen finns kylskåp och mikro.
  • Kaffe och te ingår i kursavgiften.
  • Första kurskvällen bestämmer vi en lämplig tid för examination till SRC-certifikat enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad 625 kr.

Förkunskapskrav

För att få göra provet till SRC-certifikat måste du:

  • vara minst 15 år
  • Ha genomfört ett praktiskt provmoment via en simulator på webben. Detta kan utföras hemma men tillfälle ges även under kursen.

Kursledaren

Kursledare är Svante Håkansson. Svante är utbildad till sjökapten och har under många år arbetat till sjöss och senare på Sjöfartsverket med navigerings- och sjöfartsfrågor. Han är även fritidsseglare och har under många år undervisat i såväl grundkursen Förarintyg som med de lite mer avancerade kurserna.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Deltagaren ska innan kursstart själv anskaffa någon av följande böcker:

  • Fritidsskepparens VHF/SRC-bok (ISBN 9789151930923) eller 
  • VHF till sjöss (ISBN 9789163932755).

Böckerna säljs av diverse bokhandlare och båttillbehörsbutiker, t.ex. Hjertmans i Norrköping på Järngatan 21 (Medborgarskolans elever får rabatt) och på webben t.ex. www.bryggboden.se, www.fritidsskepparen.com, www.bokus.com, www.hjertmans.se och www.stockholmradio.se.

Rabatter

  • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.
  • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
  • Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/

Bra att veta

  • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
  • Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

Ort

Norrköping Medborgarskolan

Tegelängsgatan 11 B, Norrköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 295 kr

Summa: 1 295 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde