Elever som studerar ihop
Föreläsning

Franska föreläsning om Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre

Ort
Stockholm
Startdatum
17 Okt 2024
Tid
18:00-19:30
Dag
Torsdag
Nummer
54475
Pris
260 kr

Om arrangemanget

Föreläsning: Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre - på svenska
En föreläsning som bygger på Simone de Beauvoirs och Jean-Paul Sartres brev till varandra och även till andra personer, samt Simones dagböcker från andra världskriget.

Första brevet från Simone de Beauvoir till Jean-Paul Sartre som finns utgivet är daterat 6 januari 1930. Simone är 20 år gammal och ligger i sängen med feber och ont i halsen. Hon irriterar sig på sin mormor som försöker få henne att dricka citronté och konjak. I breven och i dagböckerna är det vardagslivet i Paris och även andra delar av Frankrike som beskriv.

Under föreläsningen får du veta mer vad Simone de Beauvoir och hennes vänner ägnade sig åt i Paris under andra världskriget och ockupationen.
Vad tänkte hon på? Hur klarade hon vardagslivet? Hur arbetade hon och med vad? Och vad tänkte Sartre på under kriget? Vad svarade han på Simones brev? Vad skrev han själv till henne?

Simone de Beauvoir gav 1983 ut ett urval av Sartres brev och hon avled 1986. Efter hennes död satte adoptivdottern Sylvie Le Bon de Beauvoir samman hennes brev och dagböcker från kriget som lägligt nog hittade. De gavs ut 1990 och innehåller brev till Sartre och till andra personer, t ex hennes kärlek Nelson Algren.

Kursledare

Christina Dagberger har sedan flera år tillbaka erfarenhet av att leda kurser i franska. Hennes utbildning är en fil.mag. med franska som huvudämne. Som ung bodde hon i Paris för att under ett år läsa franska på Sorbonne och jobba som au-pair i en fransk familj. Har även studerat på Alliance Française i Nice. Detta sammantaget ger en hög kunskapsnivå såväl praktiskt som teoretiskt. Christina har franskan som sitt största intresse och vidareutbildar sig ständigt inom det franska språket, samhällsliv och historia.

Bra att veta

Föreläsningen hålls på svenska.
Ring 010-157 63 61 eller gör din anmälan via vår hemsida, Medborgarskolan.
Deltar du i en kurs i franska hos oss? Du får 50 kr i rabatt på föreläsningen om du meddelar detta vid anmälan.
Anmälan till kulturevenemang såsom konserter, föreläsningar eller liknande är bindande och avgiften återbetalas därför inte vid avanmälan.

Ort

Medborgarskolan

Hagagatan 23 A, Stockholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 260 kr

Summa: 260 kr

Utforska ämnesområde