Hur kan vi skapa digitala tjänster och produkter som verkligen fungerar för människor – och som fler kan använda? I den här korta introduktionskursen får du en lättillgänglig och teoretisk överblick av två centrala områden inom modern digital utveckling: UX (User Experience) och digital tillgänglighet.
Vi börjar med grunderna i UX – användarens upplevelse – och vad det innebär att tänka från människans perspektiv när vi utvecklar allt från appar till webbplatser. Du får lära dig varför det är viktigt att förstå användarnas behov, och hur detta påverkar hur vi designar innehåll, funktion och struktur.
Därefter går vi igenom vad digital tillgänglighet betyder: varför det spelar roll, vilka som berörs, och vilka krav som finns – både ur ett mänskligt och ett lagstiftningsperspektiv. Du får även en introduktion till riktlinjerna som ligger till grund för tillgängliga digitala lösningar.
Den här kursen passar dig som är nyfiken på hur digital design kan bli mer mänsklig, inkluderande och begriplig – oavsett om du själv arbetar med digitala lösningar eller bara vill förstå mer.
Inga förkunskaper krävs. Välkommen!
Inga förkunskaper krävs!
Kursen riktar sig till dig som är nyfiken på UX och digital tillgänglighet – oavsett om du arbetar som beställare, kommunikatör, projektledare, designer eller bara vill förstå mer om hur digitala lösningar kan göras användbara och inkluderande.
Ulf Winroth har arbetat med UX och digital utveckling sedan mitten av 1990-talet, med särskilt fokus på användbarhet, verksamhetsnytta och strategisk design. Han har lång erfarenhet som lärare inom både universitet, yrkeshögskolor och företagsinterna utbildningar, där han har undervisat i allt från användarcentrerad design till affärsnytta och strategisk UX. Det han brinner mest för är att leda workshops, analysera behov och hjälpa människor att utveckla lösningar som verkligen gör skillnad.
Sinclair Andersen har lång och gedigen erfarenhet inom digital inkludering, tillgänglighet och användarcentrerad utveckling – områden han arbetat med professionellt sedan 1990-talet. Inför att Tillgänglighetslagen börjar omfatta privat sektor 2025 tog han fram en praktisk vägledning om den nya lagstiftningen för Svensk Handels medlemmar. Redan 2005 var han med och tog fram rapporten Räckvidd – Om ansvar och tillgänglighet i informationssamhället, ett samarbete med professor Jan Gulliksen och Hans Siljebäck som överlämnades till Näringsdepartementet samma år.
Sinclair är också en uppskattad utbildare och föreläsare, med undervisningserfarenhet från bland annat Informator, Nackademin, Mälardalens universitet (MDU) och Medieinstitutet. Han är dessutom engagerad i frågor kring fri och öppen källkod samt utvecklingen av det decentraliserade nätverket fediversum. Idag är han seniorkonsult i teamet på Symmetri Konsult AB.
Eventuellt kursmaterial delas av kursledarna digitalt.
Vill du fördjupa dig mer inom området och tillämpa det du lärt dig finns intygskursen UX-design: Skapa användbara digitala lösningar och Diplomutbildning - UX/UI-design.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Deltagaravgift: 595 kr
Summa: 595 kr