Ort
Kristianstad
Startdatum
31 Aug 2024
Tid
11:00-15:00
Dagar
Lör, Sön
Antal tillfällen
2 st
Ledare
Iréne Kjellander
Nummer
66426
Pris
1 250 kr

En plats kvar

Om arrangemanget

En helhelg för dig som vill få insikt och kunskap i Lerans underbara värld.

Innehåll

I kursen ingår drejning, kavling, skulptering, kunskap i glasyrer och brännings metoder.

Upplägg

Kursen går under en helg lördag-söndag. Kursen omfattar 5x45 minuter per kurstillfälle. Vi varvar teori och praktik men kommer huvudsakligen att arbeta med praktiskt lärande där du som deltagare arbetar fritt med leran under stöd och handledning av kursledaren. Som nybörjare får du en genomgång av de olika grundteknikerna, och vi kommer tillsammans gå igenom de olika stegen i tillverkningsprocessen.

För vem

Du kan vara nybörjare eller har varit i lerans klor innan, vi drejar, kavlar, formar, ger varandra olika råd och utmaningar.

Kursledare

Iréne Kjellander, en positiv och glad pensionär som gärna delar med mig av det hon kan. Det hon inte kan tar hon alltid reda på. Hon har varit i lerans värld sen 1973 då hon gick en kvällskurs i Hässleholm där hon började att dreja med spark skiva. Hon har haft egen verkstad och keramikkurs i egen verkstad. I 4 år har hon varit på Gotland hos Danny Leonette och bränt i olika metoder, bland annat sawdust som hon fastnade för. Hon har varit i lerans klor i 30 år, haft egen verkstad, olika kurser, olika utbildningar. Leran ger henne det lugn hon tycker behövs i vår stressiga värld. Hon hjälper dig på traven i att dreja högre, större osv. Varmt Välkomna! Iréne Kjellander

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till individuell utveckling.

Kursmaterial

Materialkostnad tillkommer med 85 kr/kg lera där glasyr och bränning ingår. Oömma kläder, förkläde, skor. Vi rekommenderar även en liten skrivbok där du kan föra anteckningar om vad du har gjort eller ska göra, plus att du kan skriva in glasyr ni använt och liknande.

Bra att veta 

Vi börjar lördagen i Medborgarskolans lokaler, det gamla kafferosteriet "Kulturrosteriet". Vi arbetar i verkstan och vid lunchtid går vi tillsammans någonstans och äter eller beställer något till vår kurslokal. Maten bekostas av dig själv där du även kan välja att ta med något och värma i mikron.  Någon gång under eftermiddagen har vi en liten gemensam fika stund där Medborgarskolan bjuder på kaffe eller te. Ni har då möjlighet att ställa frågor. På söndagen avslutar vi framemot 14:30 med efterarbete och städning. Bränning och glasering gör kursledaren Iréne efter kursens slut och därefter får Ni hämta era alster under anvisad tid. 

I kursen ingår undervisning med drejskiva till var och en av er under 2 dagar. 

Om någon av er önskar boende med övernattning i närheten kan detta arrangeras privat med hjälp av kursledaren. Medborgarskolan ansvarar inte för boende med övernattning.

  • Kursstarten är preliminär och kan komma att ändras.
  • Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Ta del av våra allmänna villkor här.
  • Har du speciella behov så kontakta oss så ska vi försöka lösa dessa så smidigt som möjligt.

Rabatter och förmåner

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10% rabatt hos Akademibokhandeln och 6% rabatt hos Bokus. http://www.medborgarskolan.se/formaner/

Om folkbildning

Folkbildning är en utbildningsform som är fri, frivillig och tillgänglig för alla. Folkbildning innebär att kurser och studiecirklar anpassas efter deltagarna och att deltagarna har ett stort demokratiskt inflytande över utbildningens utformning. 

Ort

Kulturrosteriet

Norretullsvägen 11, Kristianstad

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 250 kr

Summa: 1 250 kr

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Rik på keramik

Alla som någon gång har stått bredvid och sett på när någon drejar vet hur enkelt, smidigt och tillfredsställande det ser ut. Tar man sedan chansen att prova sa...

31 oktober 2023
Läs vidare om "Rik på keramik"
Konst och hantverk

Kreativt med lera för hela familjen

Familjen Syrstad från Åsa skippade utlandsresan och bokade en familjekurs i keramik på Medborgarskolan i stället – ett perfekt sätt att tillbringa en sommarveck...

1 mars 2023
Läs vidare om "Kreativt med lera för hela familjen"

Utforska ämnesområde