Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Föreläsning

Klingon, dothrakiska och andra främmande språk. Föreläsning med Yens Wahlgren

Ort
Stockholm
Startdatum
5 Mar 2020
Tid
18:30-20:30
Dag
Torsdag
Nummer
38843
Pris
290 kr

Om arrangemanget

Klingonska, valyriska, nyspråk, syldaviska, na’vi, lilliputianska, orkiska. Det är några av de 121 påhittade språk som Yens Wahlgren kan berätta om - språk som skapats i populärkultur och många gånger fått egna liv utanför bokens eller filmens värld.
MBS-YeWa-2019-1.jpg

Om föreläsningen

Yens tar oss med på en upptäcktsfärd genom tid och rum, genom världar och universum som uppstått i fantasin, genom populärkultur och språknörderi – men ger också en inblick i subversivt tänkande där några av historiens största språkgenier skapat radikalt annorlunda sätt att se på världen. Lär dig mer om skapade språk som speglar sin samtid och språk som vågar peka ut andra vägar, språk som utmanar allt vi tar för givet om tid, kön och människans evolution.

Språk från länder som inte existerar, planeter som ingen upptäckt och epoker som aldrig inträffat. Språk som talas av mytologiska varelser, av Godhet och Ondska, i en okänd framtid eller i en parallell verklighet. Men också språk som i allra högsta grad är levande här på jorden, tack vare språknördiga lingvister, fredsälskande esperantotalare och hängivna fans.

Skapade språk hittar vi hos nunnan Hildegard av Bingen på 1100-talet, hos Swift och Rabelais, hos Pingu och Linus på Linjen. Och så förstås Tolkien, klingonska, Star Trek, Game of Thrones, Tarzan och Tintin för att inte tala om dystopiska dialekter hos Burgess och Orwell.

Om föreläsaren
Yens Wahlgren är xenosociolingvist, kommunikatör och skribent. Han jobbar på Lunds universitet och har ett förflutet som journalist. Yens är intresserad av språk som nästan inte finns. Språk som knappt går att använda för kommunikation. Språk från länder som inte existerar, utomjordiska språk, mytologiska varelsers språk och språk som talas i en tänkt framtid eller i en parallell verklighet. Konstgjorda språk i litteratur och populärkultur.

Han har en fil. kand i klingonska, och hans ”Klingon as linguistic Capital” är fortfarande ett standardverk i studiet av det utomjordiska språket klingonska och dess talare. Yens är aktuell med en utökad utgåva av "Liftarens parlör till galaxen - Allt du behöver veta om 121 språk som inte finns".

Lokal
Föreläsningen hålls i Stockholms innerstad, lokal bestäms närmare start med hänsyn till deltagarantal. Information om lokal skickas via e-post ca 1-4 veckor innan start.
Föreläsningen pågår ca två timmar inklusive paus och frågestund.

Bra att veta
Vänligen observera att anmälan till kulturevenemang såsom konserter, föreläsningar eller liknande är bindande och avgiften återbetalas/krediteras därför ej vid avanmälan. Anmälan sker via vår samarbetsparner Nortic.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Pris

Deltagaravgift: 290 kr

Summa: 290 kr

Utforska ett ämnesområde