Studier visar att utbildning ger säkrare och roligare båtliv!
Kustskepparintyget är ett intyg för fritidsbåt som visar att du har kunskap om sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt i skyddade och oskyddade farvatten.
Du får även kunskap om vad du behöver tänka på när och om du kör båt utomlands samt hur du kan positions bestämma dig på flera sätt utomskärs.
I den här kursen får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs.
Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Kustskepparintyg.
Kustskepparintyget är ett krav i Sverige om du ska framföra en fritidsbåt/ett fritidsskepp som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Om du vill hyra båt så krävs detta intyg.
För att kunna skriva provet för ditt båtintyg efter avslutad kurs behöver du:
Genomgångar av kursledare under lektionstid, med övningsexempel. Därefter självstudier hemma mellan varje kurstillfälle. Kursen har ett relativt högt studietempo och kräver därför att du läser hemma mellan kurstillfällena.
Vi träffas en onsdagskväll i veckan, samma dag och tid varje vecka, vid 6 tillfällen + provtillfälle.
Förarintyg.
För att tentera för Kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år.
Du måste även ha intyg på båtpraktik i dagsljus, se din blå intygsbok.
Kurslitteraturen Navigering och sjömanskap och övningsbok Navigering och sjömanskap öst behöver du själv inhandla och ta med till kursstarten. Författare Jonas Ekblad och Göran Wallin utgivningsår 2024. Denna litteratur kan du använda igen till Kustskepparkursen.
Du behöver också följande bestickningsmaterial:
Det kan du köpa av kursledare Petter vid första tillfället för ca 400 kr.
Kostnad för eventuell båtpraktik tillkommer.
Ledaren heter Petter Magnusson och han har haft kurser inom sjöliv i Folkbildningen sedan 2001. Han undervisar i kurserna förarintyg och Kustskeppare.
Petters specialintresse är sjöväder och meteorologi.
Han har haft fritidsbåt på Kalmarsund sedan mitten på 1970 talet, både motorbåt och segelbåt. Sin nautiska utbildning har han från Försvarsmakten.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Deltagaravgift: 1 595 kr
Summa: 1 595 kr