Ort
Distans
Startdatum
11 Sep 2024
Tid
18:00-19:30
Dagar
Onsdagar
Antal tillfällen
12 st
Nummer
56503
Pris
1 699 kr

Om arrangemanget

Sydsamiska för nybörjare vänder sig till dig som aldrig läst språket tidigare. På kursen lär du dig ord, uttryck och fraser för att klara enkla vardagssituationer som att tex hjälpa ditt barn med läxan i sydsamiska.

Sydsamiskan är ett språk som talas i delar av Norge och Sverige. Det finns tio olika samiska språk som inte alls är lika varandra t.ex. förstår inte sydsamiska och nordsamiska talare varandra. Samiskan tillhör den uraliska språkfamiljen och är besläktat med finskan och estländskan men inte med norskan eller svenskan.

Kursen kommer att hållas på distans i realtid och vi använder plattformen Zoom.

Det innebär att kursen genomförs på samma dag och tid som angivits, men att du deltar via din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Buerie båeteme!

 

Innehåll

En kurs för dig som är nybörjare. Redan från början tränar vi på att muntligt använda vardagsspråk så mycket som möjligt. Du får även grundläggande kunskaper i hör- och läsförståelse, skrivning och grammatik och en bra start på ditt ordförråd.

Du lär dig bland annat:

Hälsningsfraser, att presentera dig, att säga varifrån du är och vilka språk du pratar, att fråga om nationalitet och varifrån någon är.
Fråga och berätta om familj, civilstånd, barn och släkt.
Fråga och berätta om ditt yrke och arbete.
Berätta hur gammal du är och fråga om hur gammal en annan person är.
Berätta om var du bor och om din bostad.
Berätta om din fritid och diskutera fritidsaktiviteter med andra.

Upplägg

Kursen omfattar 2x45 min per tillfälle och vi träffas en gång i veckan på onsdagar under 12 veckor.

Varannan vecka träffas ni i större grupp med de som läser Sydsamiska 2 fortsättningskurs för att repetera och öva ihop. Detta för att i smågrupper hjälpa varandra att öva och få stöd av de som läst lite mer. Uppgifterna är alltid på nybörjarnivå.

Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper i sydsamiska. Kursen börjar från grunden och du behöver inte ha läst samiska eller talat det förut.

Kursledare


Jenny Larsson-Naeem är född och uppvuxen i Klimpfjäll. Hon har jobbat som SFI och SVA lärare på Komvux i tre år och jobbar nu som SVA-lärare på en högstadieskola i Östersund. Hon har läst sydsamiska A, B och C via Uppsala Universitet och fortsätter att läsa sydsamiska på universitetet. 

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

 

Kursmaterial

Kursmaterialet på svenska och sydsamiska ingår i kursavgiften men förslag på extra material kan tillkomma exempelvis från webbplatser och böcker.

 

Bra att veta

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum ca 10 dagar före kursstart.

  • Vill du delbetala kursen?

Att delbetala kursen är kostnadsfritt! Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar dela upp din kursavgift på 2 eller 3 betalningar.

Här kan du läsa mer om hur du gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/allmanna-villkor/

 

  • Rabatt

Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör:http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

 

Har du gått en PROVA-PÅ-KURS i sydsamiska nyss kan du få rabatt på denna kurs. Välj Medborgarskolans faktura så justerar vi ditt pris. Skriv in ett meddelande vid anmälan så ser vi att du önskar rabatt.

 

  • Detta är folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans.

Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

 

Pris

Deltagaravgift: 1 699 kr

Summa: 1 699 kr

Utforska ämnesområde