Den bästa julklappen: Välkomna fler in i värmen

Medborgarskolans samarbetspartner Suicide Zero önskar en God Jul med en krönika av generalsekreterare Rickard Bracken.

Tiden för julfirande på distans är över. Tack vare vaccinet kan vi återgå till att glöggmingla med vänner, njuta av restaurangens julbord och krama familjen. Men det gäller inte alla. När många njuter av att ”återgå till det normala” kommer den ofrivilliga ensamheten kännas större än någonsin för andra. Förra julen hade vi åtminstone det gemensamt att vi var ensamma tillsammans.

Den stundande julen bör mana till eftertanke. Vem i din omgivning behöver en vänlig hälsning, din närvaro och omtanke just nu? Att välkomna fler in i värmen är särskilt viktigt just i år.

Under pandemin minskade antalet självmord något, vilket kan bero just på att det mitt under en kris finns en känsla av gemenskap. När den omedelbara krisen nu är över finns risk att antalet självmord i stället ökar. Vi vet att pandemins konsekvenser med närståendes dödsfall, arbetslöshet och ekonomisk osäkerhet är riskfaktorer för psykisk ohälsa och självmord i samhället. Samtidigt begås många självmord under just jul och nyår, när den ofrivilliga ensamheten gör som mest ont.

Vi människor är sociala varelser. Vi behöver tillhörighet och gemenskap. Behovet att ingå i en grupp är inpräglat i vårt DNA. Att bli utesluten från gruppen är en signal om att livet är hotat. Hela vårt biologiska system signalerar fara. Att vi tar hand om varandra och bjuder in till gemenskap är utifrån detta djupt rotade överlevnadssystem en livräddande handling. Det finns inget vaccin mot ensamhet, men att visa vår omtanke och medkänsla med de som kämpar med sig själva och livet kan rädda liv.

Den bästa julklappen kan vara en minut av din tid. Hälsningen och omtanken ger tillhörighet och hjälper vårt biologiska system att signalera att faran om uteslutning är över. Det finns någon som ser mig, som undrar hur jag har det och som har tid att lyssna.

Här kommer några råd i advent till dig som medmänniska:

♥ Att göra något för våra medmänniskor hjälper andra men får också oss själva att må bättre. Fundera över vem eller vilka du inte har hört av dig till på länge. Vem kan du ringa redan idag?

♥ Med små medel kan du få någon att må bättre. Le mot de du möter på en promenad och säg något snällt, eller lägg en lapp i grannens brevlåda med en hälsning.

♥ De digitala plattformarna är en bra lösning – även efter restriktionerna – om man inte kan ses. Att bli inbjuden till en digital fika eller glöggmingel kan betyda mycket för den som är ensam.

♥ Att agera och våga fråga är två viktiga saker om du misstänker att någon i din närhet mår dåligt. Att visa att du finns där kan göra all skillnad i världen! Knacka på hos din granne. Ta en kaffe med den du tror mår dåligt. Det kan rädda liv.

/Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero

På Suicide Zeros hemsida finns tips och råd om hur du kan gå tillväga.

Här kan du läsa mer om "Våga fråga" och "Våga berätta"

Här hittar du telefonnummer om du eller någon annan mår mår psykiskt dåligt.