Konst och hantverk

Sommaröppet hos Rudskogaslöjdarna

För 40 år sedan såg en man från bygden behovet av en samlingsplats där människor kunde mötas och tillsammans utöva sina hantverksintressen. Han bestämde sig för att söka pengar för att göra om ett gammalt bussgarage till ett hantverkshus. Nu jubilerar före­ningen.

I det som en gång var ett bussgarage huserar ­numera ett drygt 20-tal entusiaster som alla har den gemensamma nämnaren att de brinner för hantverk av hög kvalitet. Tillsammans utvecklas de, delar kunskap och har en skön social samvaro.

På bottenvåningen är det under sommaren och runt jul en butik som lockar folk från när och fjärran. Här säljs allt från smide och snickerier till textilier av olika slag, samt en del matvaror i form av till exempel honung och senap. Övervåningen till butikslokalen inrymmer mängder med vävstolar som alla har påbörjade arbeten i varpen.

– Vi har flera olika typer av hantverksaktiviteter i huset, störst är vävningen men vi har även keramik och snickeri, berättar Anne Magnusson, kassör i före­ningen.

Hon berättar att 2023 kommer vara lite speciellt, eftersom man firar 40-årsjubileum.

– Totalt i föreningen är vi 117 medlemmar och vi har skickat ut en lite tyglapp till samtliga och bett att de ska trycka, brodera eller på annat vis sätta sin personliga prägel på tygbiten. De här bitarna kommer vi sedan att sy ihop till ett lapptäcke. Vi får se hur stort det blir, säger Anne och skrattar.

Förhoppningen är att föreningen ska leva vidare i minst 40 år till och att det på sikt kommer finnas än fler bevarade minnen, kanske i form av fler lapptäcken eller jubileumstäcken.

– Vi arbetar så gott vi kan med att locka yngre del­tagare till oss. I nuläget är det mest pensionärer, men vi har även någon som är betydligt yngre – vilket är kul.

En av insatserna för att visa verksamheten och locka yngre var att det under påsklovet hölls öppet hus med prova på-verksamhet för barn och ungdomar.

– Alla fick ­testa allt från trådslöjd och textiltryck till tovning och bandvävning, men även en del snickeri och keramik, säger Anne.

Butiken öppnar upp för sommarförsäljning runt mors dag och i år slår man på lite extra och arrangerar en loppis i maj för att locka ytterligare besökare.

– Dessutom kommer vi finnas med på Teknik­dagen i Rudskoga där vi ska ha ett eget tält med en utställning om slöjdarna. Just nu håller vi på att samlar in saker som tillverkats här i huset under de är 40 åren som verksamheten funnits. Utställningen kommer också finnas i huset under augusti och september.

Att hantverk, återbruk och miljötänkt är något som ligger rätt i tiden och som allt fler yngre även fått upp ögonen för ser Anne som oerhört positivt.

– Vi har alltid många besökare i butiken och ­hoppas på än fler i år. Dessutom vill vi ju ha fler medlemmar. Av de som är aktiva är det ju inte alla som bor på bygden. En del är sommargäster och har sommarhus, men väljer att vara här ofta och mycket. Just på grund av föreningen.