Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

De snickrar på sin dröm

I takt med att möblerna tar form, växer också hantverksdrömmarna. Cecilia och Anna går diplomutbildning i möbelsnickeri.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Carina Gran

I somras hade hon aldrig snickrat. Nu, några månader senare, har Cecilia redan kommit en bra bit på väg med ett stort slagbord.
– Jag är så nyfiken av mig och har länge velat kunna göra egna saker i trä. Och så dök kursen upp i mitt Facebookflöde. Jag bestämde mig direkt, säger hon.

KURSEN hon och Anna går är en så kallad diplomutbildning på totalt 26 heldagar, två dagar i veckan. Anna, som håller på med ett skåp, har gått kvällskurs tidigare och fick mersmak där.
– Jag ville bryta av vardagen vid datorn i mitt vanliga jobb. Det här är perfekt. Man lämnar alla stressiga problem utanför och dyker rätt ned i träets alla utmaningar i stället.

DERAS KURSLEDARE Oskar lär dem det grundläggande om verktyg, maskiner och tekniker samt guidar dem genom processen.
– Jag ger dem förutsättningar att tänka själva och lära sig medan de gör. Det som är bra med vuxna elever är att de har tålamod och kan ta när det blir motstånd.

Det skrattar både Cecilia och Anna åt. Det har allt hänt att de vänt bitar fel och mätt lite galet. Men till slut blir det rätt, och belöningen kommer när allt klaffar.
– Jag har en hemlig dröm om att bli möbelsnickare. Fast just nu vill jag mest testa på, säger Anna.

CECILIA VILL både lära sig bygga och finsnickra.
– Männen i min familj håller på och bygger hemma. Dels vill jag kunna jobba med dem, dels vill jag göra vackra föremål som kanske kommer att hålla i flera hundra år.

NAMN: Cecilia, Oskar och Anna
GÖR: Cecilia och Anna går diplomutbildning i möbelsnickeri och Oskar är deras kursledare