Kommunikation

Allt fler fastnar för ”slow photo”

I Glashuset i Ludvika, som lokalt kanske mest är känt för att vara ett musikhus, har nu repertoaren utökats till ytterligare en studiecirkelverksamhet. I ett av rummen har det nämligen byggts ett mörkrum, gjort för det som grundarna kallar för ”slow photo”.

- Det här är både nostalgi och ”riktig” fotografering, något som vi tror är på väg tillbaka. Vi har valt att kalla det slow photo, säger Janne Nilsson och Tim Svartmyr, som tillsammans byggt upp mörkrummet.

Inne i det lilla rummet där de huserar finns allt som behövs för att framkalla och kopiera bilder. Just den här tekniken var den vanligaste och enda tekniken fram till dess att digitalkamerorna gjorde sitt intåg i hushållen. För de flesta handlade det då inte om att soppa sin egen film som så småningom fick växa fram i olika bad på fotopapper, utan om att ta ut filmrullen ur kameran och skicka in den för framkallning.

- Att gå runt med en analog systemkamera och fotografera olika motiv, tänka på tekniken bakom, allt som behöver fixas eller justeras längs med vägen, som man i dag annars kanske gör digitalt i efterbearbetning eller direkt i mobilen när man tagit bilden, det är något annat. Här är det upp till fotografen att ta bilden rätt och sedan framkalla den rätt. Det är upp till dig som fotograf och det går inte att fuska, menar Tim och får medhåll av Janne.

Förutom att den här typen av fotograferande gör att man som människa får tillfälle och kanske till och med tvingas att sakta ned en aning, vilket kan vara nyttigt i den hektiska tid som råder, så säger Janne att analog fotografering är ett hantverk.

Deras alster, som främst tas fram i svartvitt finns att se dels på digitala siter som Instagram, men de försöker också skapa en allmän hajp genom att delta vid olika utställningar.

- Slow photo ger en form av välbefinnande och bilderna är som sagt ett hantverk som man kan känna stolthet över.

Har du något du något ämne eller område du vill starta en studiecirkel inom? Kontakta oss på Medborgarskolan så försöker vi hjälpa dig att komma igång!