Mat och dryck

Det enorma matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av all mat som produceras kastas? Journalisten Andreas Jakobsson har under lång tid försörjt sig och sin familj på den mat som matbutiker anser vara svinn.

Hans reflektioner från vårt enorma matsvinn i Sverige har resulterat i boken "Svinnlandet". I april föreläste han på Medborgarskolan, men även här får du ta del av hans historia och få tips på hur du kan minska ditt eget matsvinn.

Hur kommer det sig att du engagerade dig i matsvinnet?

En kompis berättade att hon bodde bredvid världens bästa butik. Det visade sig att det inte var butikens priser eller produkter som var fantastiska utan deras soprum. De kastade så mycket bra mat att man inte behövde handla överhuvudtaget. Bara att åka dit och hämta.

Jag blev nyfiken och följde med och blev förvånad. Inte över mängderna utan av kvaliteten på maten. 90 procent av den var precis lika fin som den som såldes i affären. Det ledde till två saker. Dels att det kändes otänkbart att fortsätta handla mat på affärer när det såg ut så. Dels att jag som journalist kände mig tvungen att ta reda på varför det gick till så här.

Kan du berätta hur en dumpstring går till?

Man åker till baksidan av butiker efter stängning och hämtar den mat man vill ha från deras sopkärl och containrar. Ett speciellt tillfälle var när polisen kom första gången. Först blev vi lite skraja förstås, men de var jättetrevliga.

Ville veta varför vi stod och rotade i sopor. Sedan blev de jätteupprörda när de såg all mat som kastats. ”Vadå har de slängt allt det här? Det är ju helt sjukt. Jättebra att ni gör det här!” Och så åkte de därifrån.

Finns det några varor som är mer förekommande än andra?

Frukt och grönsaker är vanligast. För att de säljs i flerpack. När en eller två blir dåliga i en förpackning så slängs oftast hela. De flesta butiker skulle kunna halvera sitt svinn över en natt om de började sälja alla frukter och grönsaker på lösvikt.

Men de gör det inte för då får de sälja mindre. Det är enkelt för kunden att plocka ett nät med 25 apelsiner. Men om de skulle plocka apelsiner i lösvikt skulle de oftast bara ta så många de behöver, som tio. Det skulle även minska svinnet i hushållen mycket om kunderna inte köpte mer än de behöver.

Hur skiljer vi oss i Sverige mot resten av Europa/världen?

Själva svinnet ser ungefär likadant ut i hela västvärlden. Sverige sticker ut genom att arbetet mot matsvinn från politiskt håll är så eftersatt. Vi ligger långt efter länder som Tyskland, Danmark, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Hur skulle du vilja att matindustrin förändrades?

Det skulle behöva bli dyrt att kasta mat. Det kan man genomföra på olika sätt. Antingen genom högbeskattning på matavfall och brännbara sopor (där mycket av maten också kastas). Eller genom producentansvar för mat liknande det för förpackningar. Eller genom en avsättningsplan för livsmedelsföretag som gjorde att de måste göra något annat med svinnet än att slänga det.

Andreas tre bästa tips:

  1. Låta bli att slänga.
    Det gör inget om man råkar köpa lite för mycket ibland eftersom de flesta produkter håller månader eller år efter datummärkningen. Kan man inte använda produkten nu kan man göra det om sex månader. Bäst före-datumens enda funktion är att få människor att slänga mat i onödan.

    Den mesta maten är som absolut bäst smakmässigt just innan den blir oätlig. Skrumpna paprikor och mjuka tomater är guld att använda i matlagning. Rotfrukter är som absolut bäst när de får fläckar och blir torra och mjuka eftersom smakerna koncentreras. Kött är som mörast när det legat länge.
  2. Köp frukt och grönsaker på lösvikt
    För att inte köpa mer än man behöver och påverka butiker att sluta sälja i flerpack. Om ingen köpte apelsiner i nät skulle butikerna tvingas sluta med näten och minska sitt svinn drastiskt.
  3. Spar buljong i frysen
    Räkskal, köttbensbitar, morotssnuttar. Nästan allt som inte funkar att äta i sig går att koka buljong på. Bara att spara tills man han en full påse och koka ihop det. Buljongen kan sedan frysas in som istärningar.

Vill du veta mer?

Läs Andreas blogg: dumpstringslyx.com