Mat och dryck

Förbered veckans luncher i ett svep

Hemlagat är ofta den bästa lunchen på många olika sätt. Förenkla vardagen och laga lite extra mat att spara till lunch eller kvällsmat senare i veckan. Inte bara får du sådant du gillar, du sparar både tid, pengar och energi.

Fem olika matlådor på en rätt plus söndagsmiddag!

Matlådan behöver inte bestå av hopskrapade rester från gårdagens middag. Ta höjd för matlådorna och preppa goda varierade luncher för hela veckan samtidigt som du fixar middag. Att ta med matlåda är smart ur flera olika perspektiv. Dels sparar du tid vid tillagningen och dessutom slipper du löpa gatlopp varje lunch eller falla för snabbmatens lockelser. Med en förbered lunchlåda så kan du komponera lunchen så den blir både nyttig och smakrik. Att det dessutom är vänligt för plånboken är ett stort plus.

Tillred en bas köttfärssås som ska räcka både till middag och fem mat­lådor. Krydda endast med salt och peppar. Ta undan fyra portioner i fyra olika skålar och smaksätt dem olika. Inspireras av smaker och kryddor från olika länder. Samtidigt som du kokar pasta, nudlar och ris. Kvarvarande köttfärssås gör du till en klassisk bolognese som också blir kvällens middag.

Nudlar och japaninspirerad färs: Smaksätt köttfärsen med t ex soja, inge­fära och lite teriyakisås, toppa med edamemebönor och purjolök.

Asiatisk twist: Bottna matlådan med jasminris, krydda din färs med sweet chilisås, chilipasta och ingefära. Garnera med limeskiva och koriander.

Medelhavsinspirerat: Pasta, blanda oliver och lite citronzest i såsen, smula fetaost över. Garnera med basilika.

Mexikanskt: Blanda lite krossade tomater, paprikapulver och majs i riset, smaksätt färsen med tacokrydda och kanske lite extra chili. Garnera med lime och koriander.

Italienskt: Ta en portion bolognese till dina matlådor, grunda med pasta, toppa med tomat, parmesanost och basilika.

Resten serverar du till kvällsmat.

Bon appétit!

Text och bild: Helena Vincent


Tips till matlådan

  • Ta undan mat till lunchlådan först.
  • Fyll frysen med grönsaker, gröna bönor, broccoli, blomkål, de är oftast förvällda och kan läggas i matlådan utan att tillredas först. Enkelt och lätt att skopa i.
  • Potatismos kan lätt bli torrt vid uppvärmning, tillsätt lite extra mjölk så klarar det sig bättre.
  • Tillsätt lite vatten till pastan innan uppvärm- ning så blir den inte torr.
  • Fisk brukar inte uppskattas av kollegorna
  • då den brukar lukta skarpt vid uppvärmning.
  • Sätt en lapp på dörren så du inte glömmer matlådan hemma.

Matlåda på jobbet

  • Numrera matlådorna i kylen och lotta sedan ut dem.
  • Skriv kollegornas namn på olika lappar, och lotta sedan vem som ska laga mat till vem.
  • Utse en lunchansvarig varje dag som gör storkok till övriga kollegor.
  • Anordna ett matlådeauktion på jobbet, låt
  • intäkterna gå till välgörande ändamål eller finfika.

Vegetariskt?