Mat och dryck

Mat är rock'n'roll och kärlek

När Kristoffer Göbel lagar mat är det med lika mycket inlevelse som när han står på scen. I höst håller han i livfulla matlagningskurser för att sprida sin passion till fler.

– Vill du veta en hemlighet? Jag har aldrig stekt en pannkaka i hela mitt liv.

Kristoffer Göbel skrattar. Pannkakor är inte hans grej; dels är han glutenintolerant, dels föredrar han "riktig mat".

– Gott kött eller fin fisk, fantastiska råvaror och en riktigt härlig olivolja, då kan det inte gå fel, säger han.

Bakgrund som musiker

Kristoffer är egentligen musiker i bandet Six Foot Six och har en bakgrund i band som Destiny och Falconer och har tillbringat åratal i Medborgarskolans replokaler. Men numera hittar man honom också i undervisningsköket. Där håller han i matlagningskvällar där deltagarna får laga mat på ett särskilt tema: västkusten, potatis, risotto, panamansk mat eller taco-torsdag till exempel.

Nyfiken på mat det viktigaste

Kristoffer älskar att grilla kött och grönsaker
Foto: Sören Håkanlind

– På mina kurser finns inga exakta recept. Deltagarna får ingredienser och smakreferenser och sedan är det bara att köra. För det finns inga fel i matlagning så länge man inte bränner vid. Det enda jag kräver är att man inte är rädd för mat utan nyfiken. Den som säger att den inte gillar koriander får gå en språkkurs i stället, säger han bestämt.

Hämtar inspiration från Toscana

Kristoffers pappa var krögare så matintresset har alltid funnits där. Men det tog ordentlig fart i samband med att Kristoffer började resa till Toscana.

– Värmen, vännerna, maten, vinerna, livet, där finns allt. Toscansk mat är fantastisk och därifrån får jag mycket av min inspiration när jag själv lagar. Maten ska vara robust, enkel och äkta – och gärna tillagad tillsammans med andra, då blir det bäst.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Sören Håkanlind

Kristoffers Risotto Milanese (4 portioner)

4 dl arborioris
1 dl olivolja av god kvalitet
1 gul lök
1,5 dl torrt vitt vin
1 liter kokande vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
1 pkt saffran
3 dl riven parmesan, minst 12 månader
Salt och svartpeppar

Se filmen med Kristoffer

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com