Språk

På resande fot med tåg

Vi är alltid på väg någonstans, men kanske är det dags att bokstavligen anamma det något klyschiga uttrycket ”att låta resan vara målet”. Att ta sig från punkt A till punkt B så snabbt som möjligt är inte längre så eftersträvansvärt, då kanske man missar punkt C, D, och E. Och för den delen också själva faktor X, det där guldkornet, smultronstället eller mötet som gjorde hela resan så minnesvärd.

Tågresandet ökar och det är många som vill ut i Europa via tåg, kanske vill vi ”jorda” oss i en tid då omvärlden skakar, kanske är det ett uttryck som växt fram ur flera olika strömningar, först ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv, sedan i kölvattnet av pandemin, där familj, vänner och de mellanmänskliga mötena blev ovärderliga och nu med inflation och ekonomisk osäkerhet, vill vi resa rikt men på budget.

Oavsett om du reser ensam eller med sällskap är det alltid trevligt att i alla fall med någon fras, kunna göra sig förstådd på det inhemska språket. Många är vi väl som fått varma uppskattade leenden i snabbköpskassan eller på restaurangen när vi försökt göra en beställning, tackat eller bara sagt hej och hej då på det inhemska språket!

tåg-genom-europa-web-270

Vi på Medborgarskolan ser att intresset för att lära sig ett nytt språk har fått något av en revival. Så varför inte göra som så många andra? Signa upp på en språkkurs till hösten! Vi kan lova att du förutom kunskaper i ett nytt språk också får en hel massa annat på köpet. Som nya bekantskaper, kunskap om ett nytt land och kultur och kanske ett och annat restips.

Dessutom brukar våra kurslärare se till att fler sinnen aktiveras, vilket kan innebära att ni kanske får en eller annan munsbit av något som är signifikant med det land vars språk ni läser.

Ta dig ut i världen med tåg!

 1. Kolla upp vilka biljetter som gäller var och vad som går att boka var. Det finns en del bokningsplatt- formar, men i vissa länder behöver du boka i deras system eller på plats.
 2. Planera din resrutt.
 3. Nattåget till Hamburg tar dig vidare ut i Europa; Berlin, Paris, Bryssel, Zürich, Wien, Prag eller Amsterdam.
 4. Res på natten så får du mer upplevelsetid på destinationen.
 5. Planera tågbyten till mindre stationer, så slipper du springa mellan många plattformar och spår.
 6. Boka inte för tajt mellan bytena utan lägg istället på någon extra timme så hinner du se dig om.
 7. Boka inte allt i förväg utan ge utrymme att kanske ­stanna till på ett oväntat ställe eller stanna en extra natt.
 8. Nattåg och snabbtåg bör du boka i förväg.
 9. Låt resan vara målet.

Information och många bra länkar hittar du på sj.se

Se även webbplatsen seat61.com, en engelsk­språkig guldgruva för den som planerar äventyret via tåg. ­Här finns nog allt du behöver veta och mer därtill.

jordglob-jorden-runt-170web

Så här maximerar du din språkinlärning:

 1. Prata med dig själv på det nya språket.
 2. Lyssna på radio, podcasts och musik samt se på filmer och TV.
 3. Sjung sånger på språket.
 4. Läs så mycket du kan på det nya språket.
 5. Lär dig enkla fraser först och undvik att drilla grammatik.
 6. Ge inte upp.

liten_palor