Retorik och demokrati

Ett samtal med cirkelledare Therese Kihlander om retorik i demokratins värld, personliga utmaningar som drivkraft och idrotter som luktar bensin.

Therese Kihlander möter mig med ett stort leende. Hon är glad, har en varm utstrålning och bär en cerise färgglad tröja denna dag. Vi ses på Skivfilargränd 4 på Kopparlunden i Västerås. Vi sätter oss i den ljusa lokalen på våning två med en varsin kaffe där hon ibland håller kurser och föreläsningar i retorik.

- Tanken är att man ska komma till en kurs med mig och kanske ha en idé med sig inför ett bröllop eller framtida tillfälle, och att man sen ska komma härifrån med ett färdigskrivet tal, berättar Therese.

En del som kommer till Therese kurser har i uppdrag att hålla tal, kanske på ett bröllop eller dop. Andra kommer med önskan att vilja bättra på sina kunskaper inom retorik för att kunna hålla i viktiga möten på jobbet. Andra vill övervinna sin rädsla för att tala inför människor. Glossofobi heter det – rädslan för att tala inför människor. Oavsett anledning är man välkommen. För att fånga dimensionerna av talet, från tonläge och kroppsspråk, med mera.

- Många förknippar retorik med det sagda ordet, det yttrar sig där men retorik finns i så mycket mer. Det finns i bilder eller debattartiklar, till exempel. Det skrivna och det sagda. Det är så roligt med retoriken, man kan applicera den i så många sammanhang, förklarar Therese.

Med enkla verktyg och att få träna på att både skriva det samt retoriken kring det, finns det möjlighet att man kan göra sig vän med rädslan och till och med vända det till en rolig upplevelse. Det hoppas hon som cirkelledare kunna förmedla till sina deltagare.

- Att man också ska känna sig mer bekväm med att hålla talet och känna ett större självförtroende. Det är min förhoppning, säger Therese. Hon tar en klunk av sitt kaffe och fortsätter:

- Det finns en stor glädje hos mig att hjälpa andra att hitta det. Att få bidra med de verktyg som finns i retoriken. Se när deltagarna går från ”det här är jätteläskigt” till ”det här kommer gå bra”, det är fint.

Ett sammanhang är politiken. I samband med valåret och Medborgarskolans kampanj Allas röster räknas kommer Therese att hålla öppna föreläsningar om retorik och demokrati. Härnäst planerad är föreläsningen den 11 maj där man som deltagare får del av hur skickliga talare och media gör för att påverka och lära dig skillnaden mellan retorik och propaganda.

- Uppdraget känns så oroligt givande och meningsfullt, inte minst med tanke på det som händer i vår omvärld och inför det stundande valet, säger Therese och fortsätter:

- Det känns så viktigt att få berätta om hur vi kan identifiera propaganda och om hur vi på bästa sätt kan nyttja vår yttrandefrihet.

Hon vet av egen erfarenhet hur retorik kan användas och framför allt ge fantastiska verktyg och kunskap. När vi backar bandet till uppväxten, minns hon till en tolvårig Therese som fick reda på att hon har dyslexi.

- I dag är jag inte brydd på samma sätt som då av dyslexin, jag har fått verktyg för att ta mig igenom det och retoriken har både hjälpt och lärt mig om att kunna uttrycka sig genom både tal och skrift, berättar hon.

Utanför lokalen vi sitter i lyser solen. Det börjar grönska om träden.

När Therese inte läser, skriver, jobbar eller tillbringar tid med familjen i huset i Dalarna brukar hon mecka med sin Volvo Amazon, åka skoter eller motocross.

- Jag är uppvuxen med en pappa som sa att sport ska lukta bensin, säger hon och skrattar.

När en timme gått och det är dags att runda av intervjun så slås jag av hur genuint retorikintresset är för Therese. Hur hon använt det i sitt eget livs utmaningar och vad kunskap i sig kan göra för en egens personlig utveckling. Jag är fylld av energi efter mötet med Therese och funderar lite på hur det skulle vara att hålla ett tal på det bröllop jag planerat att gå på i sommar. Jag bokar in mig på en kurs. Kanske håller jag aldrig talet, men jag kanske kommer känna mig lite orädd inför tanken på det i alla fall.

Artiklar

Läs vidare om "Allas röster räknas"

Allas röster räknas

Det är över hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Detta hade aldrig varit möjligt om det inte funnits modiga människor som genom historien stått upp och kämpat för ett samhälle där allas röster räknas. Därför vill vi lyfta och lyssna på just det – människors röster. Fokus för demokrativeckan 2024 är folkhälsa.