Kropp och hälsa

Slå till på en kurs i självförsvar

Ett pekfinger som trycker på rätta stället. Eller ett välriktat slag mot handleden. På kursen i kvinnligt självförsvar får deltagarna lära sig enkla, men träffsäkra sätt att känna sig tryggare i vardagen.

Stefan Johansson spänner ögonen i sina elever och går sakta mot dem över det mjuka golvet.

– Vet du hur du kommer att reagera om någon överfaller dig? Flyr du eller väljer du att slåss? Eller blir du som ett rådjur i strålkastarljus, helt paralyserad av skräck?

Han är kampsportare, före detta militär och stuntman och uppvuxen i ett stökigt område i Malmö. Så jodå, han har försvar på alla nivåer att lära ut, och har hållit på med det i över 20 år. Denna dag undervisar han i kvinnligt självförsvar i den lokala karateklubbens lokaler i Alingsås. Det är sju deltagare i kursen, bland annat tre servitriser från restaurang Harrys.

sjalvforsvar-1_2-rgb

– Vi slutar rätt sent och jag går hem själv. Det kan kännas rätt läskigt. Och jag har faktiskt ingen aning om hur jag reagerar när adrenalinet slår till, säger Linn Eriksson som deltar i självförsvarskursen.

Det ska hon snart få reda på. Efter ett kort teorisnack om nödvärnslagen och personliga gränser, plus ett knippe förskräckande anekdoter från Stefan, är det nämligen dags att bli fysiska. Deltagarna spänner på sig mittsar, vadderade försvarshandskar, och delar in sig i grupper för att testa olika grepp och slag. Stefan visar hela tiden.Till exempel hur effektiv en örfil med kupad hand rätt över örat kan vara. Eller hur man håller armarna på bästa sätt för att skydda huvudet och samtidigt vara slagberedd. Eller hur man tar sig ur ett strupgrepp. Han agerar själv offer.

– Stryp mig, säger han, ta i så hårt du kan. Jag säger till när det gör ont. Elva sekunder räcker, sedan blir man medvetslös, berättar han precis innan en av tjejerna tar ett grepp om hans hals och klämmer åt. Men det tar tack och lov bara några sekunder innan han tagit sig ur greppet.

Deltagarna turas om att attackera och försvara sig, strypas eller strypa. Det är svårt att ta i, svårt att föreställa sig hur hårdhänt och stark en angripare skulle kunna vara. Det blir en hel del skratt och flams i övningarna, men under det ligger ett tydligt fokus och en hel del allvar. I takt med att slagen blir hårdare, ser deltagarna tuffare och mer bestämda ut.

Ingen av dem är här för att det är roligt, det är livsviktigt. Även om kvinnorna på just den här kursen aldrig har råkat utför något allvarligt, har de alla historier att berätta om nästanincidenter eller andra som råkat illa ut. Och bara för att de råkar bo i en mindre stad är de inte skyddade. Britt-Marie Lindström är en av de äldre deltagarna.

– I dagens samhälle måste man kunna ta sig ur otrevliga, hotfulla situationer. Alingsås är kanske lugnare än många av storstäderna, och jag är inte ute i svängen som många unga. Men där jag bor är det en öde sträcka utefter en sjö, och om något hände där skulle inte en kotte höra mig skrika på hjälp. Då vill jag kunna klara mig själv.

Stefan nickar instämmande.

– Alla borde lära sig självförsvar, inte bara tjejer som är ute sent om kvällarna. Det handlar om att ha koll på så enkla grejer som att gå och röra sig med självförtroende så att man inte ser ut som ett offer.

sjalvforsvar-2Den här kursen sträcker sig över en halvdag en söndag. Många av grundgreppen och filosofierna bakom det Stefan lär ut bygger på den israeliska militärens självförsvars- och närstridssystem krav maga. Det bygger på instinktiva rörelse mönster och reflexmässiga beteenden.Tanken är att kursen ska ge grundläggande kunskaper och knep, tillsammans med ett ökat självförtroende och kanske också lite självkännedom på köpet.

– De här försvarsteknikerna är utvecklade i krig och gatuslagsmål och utgår från de sätt som våldtäktsmän vanligen använder för att överfalla. De är verkliga, säger Stefan.

– Det är bra att ha fått chansen att öva på olika situationer,och vi ska definitivt rekommendera andra på jobbet att gå den här kursen också, säger Linn. Sedan är det ju bara att hoppas att vi aldrig kommer att få användning för vissa av greppen.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel