Språk

"Vi fann varann på språkkursen"

Johan var nyinflyttad och ville ha något att göra. Sonja ville bli bättre på ryska. På kvällskursen hittade de vad de sökte. Och de hittade varandra.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Tobias Andersson

DE MINNS dagen de träffades väldigt väl.
– Det var den 11 september 2001, dagen då flygplanen flög in i World Trade Center. Så vi pratade kanske inte så mycket ryska den där första lektionen. Men vi hann spana in varandra, säger Sonja och minns att hon tyckte Johan var söt med busig lugg och rutig flanellskjorta.

INTRESSET för varandra ökade i takt med ryskakunskaperna, och till slut tog Johan mod till sig och bjöd ut Sonja på fika. Ett år senare gifte de sig.
– Det var verkligen en bra kurs på flera sätt, skrattar Johan, och Sonja håller med.
– Ja, en kvällskurs är ett suveränt sätt att träffa nya människor. Det är ett så avslappnat och trevligt sätt att lära sig. Man får inte samma prestationsångest som man fick i skolan.

PARET har varit gifta länge nu. Kärleken består – men ryskan har blivit lite rostig.
– Vi läste ett par år och lärde oss väldigt mycket, både språk och kultur, men om man inte pratar språket varje dag är det ju lätt att glömma. Fast när de pratar ryska på tv hänger vi allt med en del, och de vanligaste turistfraserna sitter där, säger Johan.

DESSUTOM umgås de fortfarande med sin kursledare, Irina, och brukar öva språket när hon har vänner på besök från Ryssland.
– Vi har också pratat om att resa med Irina till St Petersburg och Karelen någon gång. Det vore roligt, säger Sonja.