Ort
Västerås
Startdatum
17 Okt 2024
Tid
18:00-20:15
Dagar
Torsdagar
Antal tillfällen
4 st
Ledare
Lennart Sundstedt
Nummer
80704
Pris
1 735 kr

Om arrangemanget

Kursen ger dig kunskaper för att göra lönsamma aktieplaceringar. Den vänder sig till dig som vill lära dig hur aktiemarknaden fungerar, hur du går till väga för att hitta köpvärda aktier. Du har redan viss erfarenhet av att spara i aktier eller fonder, men vill lära dig mer och komma vidare till nästa nivå!

Innehåll 

Du får kunskap för att komma vidare med dina aktie- och fondplaceringar. Du lär dig mer om aktier, börsen, olika typer av bolag, och vilken information som finns i börslistorna. Du får kunskap om vad som får aktiekurserna att stiga, vad som kännetecknar bra bolag och olika sätt att identifiera dem. Förståelse för olika placeringsstrategier samt att placera kort- respektive långsiktigt. Vi går igenom risker och möjligheter med olika placeringar, såväl som olika sätt att begränsa riskerna – och därmed öka möjligheterna! Givetvis går vi också igenom olika depå-typer, beskattning av aktier och fonder samt hur du praktiskt går till väga för att köpa och sälja aktier. 

Kursen omfattar följande områden:

  • Möjligheter och risker med olika sparformer
  • Att sätta mål för ditt sparande
  • Vad är en aktie? Vad är Börsen? Vad är index? 
  • Hur hitta information om börsnoterade bolag och vad är bra bolag?
  • Hur bedömer jag ett bolag? 
  • Hur bedömer jag värdet av en aktie? Lite om P/E-tal och andra användbara nyckeltal
  • Att köpa och sälja aktier
  • Olika placeringsstrategier
  • Att förstå och använda marknadspsykologi
  • Sammanfattning 

Så här går det till

Kursen består av självstudier via din webbläsare och är en blandning av inspelade föreläsningar, textmaterial och uppgifter. Kursen kompletteras med seminarier där du får tillfälle att ställa frågor direkt till din kursledare och diskutera med övriga deltagare.

Kursen går på distans och vi använder oss av en digital lärplattform där du loggar in när det passar dig. Använd webbläsare Google Chrome. Tillgång till webbkamera samt headset är nödvändigt. För bästa upplevelse sätt dig i ett lugnt rum vid dina videomöten. Först kurstillfället ses vi via Zoom länk kommer i samband med kursstart.

Datum för seminarium:

17/10 kl. 18:00-20:15

24/10 kl. 18:00-20:15

31/10 kl. 18:00-20:15

7/11 kl. 18:00-20:15

Förkunskaper

Du bör ha viss kunskap inom aktiehandel, alternativt gått kursen Aktiekunskap nybörjare.

Kursledare

Lennart Sundstedt, civilingenjör (Industriell Ekonomi) med lång erfarenhet av aktiehandel och stort intresse för aktiemarknaden, placeringar, bolagsanalyser och att förmedla kunskaper. Lennart har hållit flera uppskattade grundkurser, distanskurser och även fortsättningskurs och tidigare varit aktiv i Aktiespararnas lokalförening i Västerås. Sagt om Lennart i kursutvärdering "Mycket bra lärare som på ett tydligt och bra sätt förklarade svar på våra frågor. Uppskattade våra diskussioner i gruppen där alla frågor var tillåtna."

Lennart har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Kursledaren har ett omfattande powerpoint-material som grund. Han har även själv författat kompendiet ”Grunder i aktiekunskap”, som du själv väljer om du vill köpa vid kursstart (300 sek + ev. porto). Dessutom får du tips på många läsvärda böcker som fördjupningslitteratur för att lära mer om aktieplaceringar. Info om hur du köper detta material kommer i samband med kallelse.

Material som används i seminarierna skickas som .pdf-filer till deltagarna i efterhand.

Kallelse/Faktura

Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. 

Bra att veta

Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.

Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Vi erbjuder tre olika kurser inom aktiekunskap:

Steg 1: Skapa lönsamma fond- och aktiesparanden! Nybörjare - distanskurs för dig som är rookie.

Steg 2: Skapa lönsamma aktieportföljer - medium (distans) - för dig som har viss kunskap om aktiehandel men vill ta nästa steg. I denna kurs har du även tillgång till en onlineplattform för självstudier mellan träffarna.

Steg 3: Aktiekunskap - avancerad (distans) för dig som hållit på ett tag med aktiehandel och vill bli ännu vassare. Delvis genom dialog med andra kursdeltagare.

 

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

 

Ort

Medborgarskolan Västerås Kopparlunden

Skivfilargränd 4, Västerås

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 735 kr

Summa: 1 735 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

”För mig är rikedom frihet”

Pengar och ekonomisk trygghet är viktigt för de flesta av oss, men vad är egentligen rikedom? Daniel Nylén från ­Unga ­aktiesparare berättar om hur du kommer i ...

6 november 2023
Läs vidare om "”För mig är rikedom frihet”"

Utforska ämnesområde