Ort
Norrköping
Startdatum
16 Nov 2024
Tid
09:00-16:00
Dagar
Tis, Lör
Antal tillfällen
3 st
Ledare
Alexander Johansson
Nummer
44552
Pris
1 995 kr

Om arrangemanget

Många sjöräddningsuppdrag sker på grund av motorstopp i fritidsbåtar. Motorstoppet hade lätt kunnat undvikas eller klarats av om någon ombord hade haft lite kunskap om motorn. Kursen riktar sig till både utombordare och inombordare, gamla som nya motorer.

Innehåll

Kursen ger dig en allmän och främst teoretisk information om hur du själv lätt kan avhjälpa enklare fel, som t ex impellerbyte, luftning av en dieselmotor, filterbyten och tex åtgärder vid bränslestopp m.m.

Båtmekanikerintyget ger dig kunskaper att:

 • Utföra förebyggande underhåll och service på din båtmotor.
 • kunna åtgärda fel och avhjälpa akuta driftstopp under färd så att du för egen maskin kan ta dig till hamn och undvika onödig sjöräddningsinsats.

Nämnden för båtlivsutbildning - NFB - har fastställt kursplanen för båtmekanikerintyget. I anslutning till kursen anordnas prov för båtmekanikerintyget enligt NFBs normer.

Upplägg

 • Vi träffas tre tillfällen: Lördag 16/11 09:00 – 16:00 , tisdag 19/11 17:00 – 21.00  samt lördag 23/11 09:00 – 16:00.
  Det praktiska momentet sker på tisdagkvällen.   
 • Examination görs under kursens sista dag. Kostnad för provskrivning tillkommer med 500 kr.
 • I lokalen finns kylskåp och mikro.
 • Kaffe och te ingår i kursavgift.

Ledaren

Alexander Johansson har lång erfarenhet av navigationsutbildningar och är besiktningsman gällande säkerhetsbesiktning av fritidsbåtar.  

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Vi använder boken "Handbok för båtmekaniker" som finns att beställa på Bryggboden.se.
https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/utbildningsmaterial-produkt-for-produkt/larobocker/handbok-for-batmekaniker.html

Rabatter

 • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.
 • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
 • Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/

Bra att veta

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Ort

Norrköping Medborgarskolan

Tegelängsgatan 11 B, Norrköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 1 995 kr

Summa: 1 995 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde