Skogsglänta.
Kurs

Filmvisning Sjumilaskogen och samtal med Tor Tuorda

Ort
Distans
Startdatum
29 Okt 2023
Tid
16:00-18:00
Dag
Söndag
Nummer
48351
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Amnesty Sápmi bjuder in till filmvisning och samtal om skogen. Filmen Sjumilaskogen skildrar en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Vi samtalar därefter med naturfotografen Tor L Tuorda, som har producerat filmen. Föranmälan krävs.

Sjumilaskogen är en vacker film om den riktiga skogens väsen och värden för människor, djur och växter. Filmens fokus är Pärlälvens naturreservat i Jokkmokks kommun, och Tjieggelvas naturreservat i Arjeplog, ett cirka 30 kvadratmil stort område med naturskog och urskog.

I filmen skildras de samiska spår från äldre tiden som endast går att hitta i den riktiga skogen.

 

Forskare intervjuas om värdet av stora sammanhängande skogsområden för den biologiska mångfaldens långsiktiga överlevnad. Inflyttade människor berättar om att det var naturen och skogen som fick dem att flytta till Jokkmokk. Turismföretagare och renskötare skildrar sin verklighet med gammelskogen som bas. Biologen Mars Karström berättar om hur hotade arter bidrar till att skydda gammelskogar. Lina Burnelius från Skydda skogen beskriver hur nuvarande kalhyggesbruk inte kan fortsätta, för arternas och klimatets skull.

 

Mikael Niemi läser en vacker och tankeväckande dikt. Artisten Maret Sofia Jannok beskriver renskötselns erfarenheter av skogspolitiken och sjunger/jojkar en låt hon tillägnar de som skyddar skogar i Sápmi. Filmen ackompanjeras av ljuvlig musik av den lulesamiska musikgruppen Jarŋŋa.

 

Thomas Öberg är speaker, känd som fältreporter i Naturmorgon på P1, men också som författare till den nyutgivna boken Fjällrand – de krokiga tallarnas land.

 

Filmvisningen är online, via Zoom. Det är kostnadsfritt att delta, men när du anmäler dig måste klicka på ”Jag godkänner Medborgarskolans köpvillkor” så kommer du vidare i anmälningsformuläret. 

 

Medborgarskolan skickar ut en länk till alla som har anmält sig före kl 15.00 torsdag 26/10.

 

Om du saknar svenskt personnummer, mejla till: Lycksele@medborgarskolan.se senast 26/10 så hjälper vi dig!

 

Filmvisningen startar klockan 16.00. Mötesrummet öppnar cirka 15 minuter före start.

 

Du får en instruktion via e-post om hur du laddar ner appen Zoom. Ladda gärna ned appen i förväg.

 

Amnesty Sápmi bjuder in till filmvisningen i samarbete med Medborgarskolan Nord.

 

 

Relaterade artiklar

Djur och natur

Miljöcertifierade för sjunde året i rad

Medborgarskolan Mälardalen har blivit miljöcertifierade för sjunde året i rad. Marie Kim Lindström är verksamhetschef och ansvarig för hållbarhetsarbetet i regi...

11 april 2023
Läs vidare om "Miljöcertifierade för sjunde året i rad"

Utforska ämnesområde