Skulle du vilja lära dig mer om ett specifikt område inom djur och natur som du tycker är särskilt spännande? Vad sägs till exempel om trädgårdsodling, svampplockning eller en jägarexamen? På Medborgarskolan får du möjligheten att fördjupa ditt intresse, samtidigt som du utvecklar dina kunskaper om hur vi bör värna och ta hand om vår fantastiska natur.

Att spendera tid i naturen ökar vårt välmående och minskar stressnivåerna. Hur vi väljer att spendera vår tid utomhus ser olika ut för alla: någon plockar svamp i skogen, en annan jagar och en tredje utbildar sig i miljöfrågor. Idag är det dessutom viktigare än någonsin att vi fokuserar inte bara på vårt eget välmående — utan även naturens.

Gå en kurs och kom ut i naturen

Vill du lära dig mer om djur och natur eller bara hitta ett sätt som får dig att komma ut i naturen mer? Genom att gå en kurs på Medborgarskolan kan du fördjupa ditt intresse för till exempel biodling, trädgårdsodling eller hundar. Vår natur är så oerhört stor, rik och fascinerande och det finns ständigt nya områden att utforska och lära sig mer om. Kanske är du engagerad i hållbarhet och miljöfrågan och skulle vilja lära dig mer om människans miljöpåverkan och vilka nationella och globala initiativ som finns för miljön idag?

Brett utbud av kurser

Eftersom ämnet djur och natur omfattar så många olika områden erbjuder vi ett brett utbud av kurser. Våra naturkurser passar dig som har ett intresse för djur och natur, oavsett om du är ute efter att ta jägarexamen eller bara lära dig mer om hur du kan börja odla på din egen balkong. När du går en kurs hos oss får du professionell guidning, teoretiska kunskaper varvade med praktiska moment och en gemenskap med de andra kursdeltagarna som alla jobbar mot samma mål. Att gå en kurs kan vara en givande investering både i dig själv och i miljön.

Våra utbildningar i djur och natur

Vårt mål är att erbjuda kurser i djur och natur för alla, oavsett om du är nybörjare eller har mer erfarenhet inom ett specifikt område. På många av våra utbildningar och kurser behöver du med andra ord inte ha några förkunskaper alls för att kunna delta. Det är bara att anmäla sig och vänta på kursstart! Vissa längre och mer avancerade kurser har krav på särskilda förkunskaper. Gå in på respektive kursbeskrivning för att ta reda på om du behöver förkunskaper eller inte för att delta på den kurs som intresserar dig.

I kursutbudet hittar du allt från kortare föreläsningar och workshops till helgkurser och kurser på vardagkvällar som sträcker sig över flera veckor.

Vissa kurser på distans

Självklart ska även du som inte vill eller har möjlighet att ta dig till en fysisk plats få chansen att delta på en kurs, och därför sker några av våra utbildningar inom området djur och natur online. Allt du behöver för att delta är en dator eller telefon samt tillgång till internet.

Trädgård och odling

Att kunna odla och plantera är inte bara en inspirerande och rolig hobby, det är även ett steg till en mer hållbar värld. Men att ta steget att komma igång med sin trädgård kan kännas stort. Hur lär man sig till exempel att odla sina egna grönsaker på ett hållbart sätt, året om?

Finns alltid mer att lära

Det fantastiska med odling är att man aldrig blir fullärd, och just av den anledningen erbjuder vi ett stort utbud av trädgårds- och odlingskurser. En trädgårdskurs kan till exempel innebära att du får lära dig planera din odling efter säsong, designa din trädgård, eller hur du ympar träd och beskär buskar. Oavsett om du är en nybörjare som vill börja plantera på din balkong eller ett proffs som redan har en blomstrande trädgård som du vill utveckla vidare, är vårt mål att det ska finnas en trädgårdskurs som passar just dig och dina behov.

Allt om svampar

Att plocka svamp är en sysselsättning som älskas av många. Men svampvärlden är stor och det kan ibland vara svårt att veta hur man känner igen olika svampar, vilka som passar till vad inom matlagning och vilka man ska undvika. Visste du till exempel att det finns mer än 1,5 miljoner arter av svampar i världen, men att endast ca 100 000 av dessa är namngivna?

En svampkurs på Medborgarskolan ger dig värdefull kunskap som du kommer ha stor nytta av under dina framtida utflykter i svampskogen. Målsättningen på våra svampkurser är framför allt att du ska bli bättre att identifiera olika svampsorter och lära dig avgöra vilka som är ätbara respektive giftiga. Lär dig allt om svamparnas värld med oss!

Jägarexamen

Har du ett intresse för djur, natur och friluftsliv och skulle vilja lära dig att jaga? En jägarexamen är en bred grundutbildning inom jakt och viltvård. För att få tillstånd att inneha jaktvapen i Sverige krävs en godkänd jägarexamen och syftet med en sådan utbildning är att hjälpa dig bli en välutbildad och ansvarsfull jägare. Du får lära dig allt du behöver för att kunna bedriva säker jakt — såsom viltvård, artskydd och andra lagar och regler.

Hos oss kan du gå en kurs som i slutändan leder till jägarexamen. Inga förkunskaper krävs — bara ett genuint intresse för jakt, viltvård och friluftsliv. Med examen i bagaget kan du sedan betala en avgift för att få ett jaktkort som intygar att du är berättigad att jaga i Sverige. Utveckla ditt jaktintresse och dina kunskaper — ta din jägarexamen med oss!

Hundar

Det finns en anledning till att hunden sägs vara människans bästa vän. Det finns nämligen knappast något annat djur som är så lojalt som en hund, och vet du hur du ska ta hand om din hund på bästa sätt så har du garanterat fått en vän för livet. Men hundar är komplexa varelser och det kan ibland vara svårt att veta hur man ska hantera olika situationer som kan uppstå som hundägare.

Våra hundkurser är perfekta tillfällen att få professionell guidning i ditt hundägarskap. Med utgångspunkt i modern forskning går din hundinstruktör exempelvis igenom hundens beteendemönster och olika knepiga situationer som kan uppstå för hundägare. Kika i kursutbudet för att hitta en kurs som passar just dig och din hund.

Motorsågskurs

Att skaffa motorsågskörkort är ett krav för dig som använder motorsåg i ditt yrkesarbete. Men även du som lekman eller skogsägare har stor nytta av det. Genom att ta motorsågskörkort minimerar du risken för olika typer av skador.

På en kurs i motorsågning hos oss får du lära dig allt du behöver för att på ett säkert sätt kunna hantera din motorsåg — allt från att byta kedja till planering av trädets fallriktning. Gör sågningen enklare, säkrare och roligare genom att gå en kurs!

Biodling

Funderar du på att skaffa egna bin och lära dig slunga din egen honung? Är du trött på att inte veta vart honungen som du köper i affären kommer från, och vill göra din konsumtion mer hållbar?

Om du svarat ja på någon av dessa frågor så ska du gå en biodlingskurs hos oss. Bin är livsviktiga för oss människor och en stor del av den mat vi äter kommer faktiskt från växter som bin och humlor har pollinerat. På våra kurser i biodling får du lära dig allt från början: vad som krävs för att starta en biodling, hur livet i ett bisamhälle ser ut och vad bihälsa innebär för något. Välkommen på biodlingskurs!

Miljö

Vi människor är en del av miljön — och därför har vi även ett ansvar att ta hand om miljö och natur så att vi överlämnar en värld i balans till kommande generationer. Ordet “miljö” är ett stort begrepp och kan innefatta allt från kunskap om vår omgivning till hur vi ska hantera klimatfrågan eller skapa en mer hållbar vardag.

Är du intresserad av miljön, hur världen omkring oss fungerar och vad du kan göra för att bidra till din egen och planetens välmående? Vill du vara med och jobba aktivt för en värld som våra barn och barnbarn kommer att kunna leva i?

Genom att gå en miljökurs hos oss får du grundläggande kunskap såsom vad miljö är, människans miljöpåverkan och hur miljön bör bevaras på nationell och global nivå. Ta en titt i vårt kursutbud för att hitta en kurs i miljö som intresserar dig.

Naturvetenskap

Naturvetenskap är läran om naturen och den fysiska världen. Naturvetenskap är ett samlingsbegrepp och hit brukar räknas en rad ämnen såsom fysik, astronomi, kemi, biologi och geovetenskap. Genom naturvetenskapen lär vi oss att förstå hur världen fungerar och hur allt hänger ihop genom att exempelvis skapa teoretiska modeller som kan observeras, mätas och testas.

Genom att gå en av våra kurser i naturvetenskap så får du lära dig mer om det ämnet som intresserar just dig. På en kurs får du möjligheten att utveckla dina kunskaper genom både teoretiska och praktiska moment. Naturvetenskap är roligt, spännande och lärorikt!

Höns

En hönskurs är perfekt för dig som funderar på att skaffa höns men inte riktigt vågat ta steget ännu. Kanske har du redan haft höns i många år men vill få fördjupade kunskaper om djurens beteende och hur du kan få till en optimal hönsskötsel.

Vi erbjuder hönskurser på flera olika nivåer. Går du en kurs hos oss får du lära dig om allt från exempelvis hönsens beteende till praktiska detaljer och tips om smittskydd och flockstorlek. Djurens välmående gynnar alla!

Vårt utbud inom Djur och natur

Din sökning"" visar 327 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Jägarexamen"
Kurs

Jägarexamen

Ort: SkövdeStartdatum: 30 Okt 2024Tid: 19:15-21:30Antal tillfällen: 14 st tillfällenDagar: OnsdagarPris: 2 895 kr
Läs vidare om "Motorsågskörkort nivå A"
Kurs
Blandade lärmiljöer
Nyhet

Motorsågskörkort nivå A

Ort: KarlstadStartdatum: 8 Apr 2024Tid: 08:00-12:00Antal tillfällen: 1 st tillfällenDagar: Mån, OnsPris: 3 500 kr

Få platser kvar

Läs vidare om "Beskärningsdag"
Föreläsning
Hållbarhet
Kostnadsfritt
Workshop
Prova på

Beskärningsdag

Ort: MalmöStartdatum: 17 Mar 2024Tid: 13:00-14:00Antal tillfällen: Dagar: SöndagPris: 0 kr
Läs vidare om "Perenndag"
Föreläsning
Hållbarhet
Kostnadsfritt
Workshop
Prova på

Perenndag

Ort: MalmöStartdatum: 14 Apr 2024Tid: 13:00-14:00Antal tillfällen: Dagar: SöndagPris: 0 kr
Läs vidare om "Jägarexamen"
Kurs
Helgkurs
Dagtid

Jägarexamen

Ort: ÖrbyStartdatum: 6 Apr 2024Tid: 14:00-18:30Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: LördagarPris: 2 995 kr
Läs vidare om "Bin till husbehov"
Kurs
Utomhus
Helgkurs

Bin till husbehov

Ort: SundsvallStartdatum: 20 Apr 2024Tid: 09:00-11:30Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: LördagarPris: 4 500 kr
Läs vidare om "Trädgårdsdesign - nybörjare"
Kurs
Nyhet

Trädgårdsdesign - nybörjare

Ort: KungsbackaStartdatum: 11 Mar 2024Tid: 18:00-20:15Antal tillfällen: 5 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 1 095 kr

En plats kvar

Ämnen inom djur och natur

Utforska ämnesområde