Förarintyget är den båtutbildning och det första förarbeviset som du bör ta om du har en fritidsbåt eller kör vattenskoter för privat bruk.
Stor eller liten båt, för en säker och rolig båtfärd inomskärs ska alla kunna hantera båten. Kursen ger dig grundkunskaperna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap som är livsviktig kunskap när man är på sjön. Förarintyget visar att du genomfört teoretisk utbildning för att föra fram en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Det är också ett krav vid hyra av båt utomlands.
Innehåll
Kursen innehåller grundläggande navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Du får alla de kunskaper som krävs för att kunna ta ett förarintyg.
Du kommer bland annat lära dig om:
· Sjövägsregler
· Säkerhet till sjöss
· Sjöväder
· Sjömanskap och knopar
Upplägg
Kursledaren varvar teori med praktiska övningar. Totalt 6 kurstillfällen. Kursen håller ett relativt högt tempo och du förväntas därför läsa hemma mellan kurstillfällena. Kursen kommer göra uppehåll över jul och nyår. Kursledaren kommer stämma av med gruppen vid första tillfället.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. För att kunna skriva förarintygsprovet måste du ha fyllt 12 år.
Kursledare
Peter Ekerling är kursledare för denna kurs. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Du kommer att behöva följande material:
· "Navigation och sjömanskap" av Jonas Ekblad och Börje Wallin, nyaste upplagan
· Tillhörande arbetsbok, nyaste upplagan
· Övningssjökort Förarintyg 616
· Nautisk linjal
· Modern transportör
· Passare
Allt material går att köpa på Hjertmans båttillbehörsbutik i Uppsala. Ta med din bokningsbekräftelse eller kallelse så får du 15% rabatt på ovanstående material samt kursbok.
OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.
Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Examination
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 625 kr (+ 75 kr för digital intygsbok / 150 kr för intygskort) och betalas direkt till förhörsförrättaren (swish). Datum och tid för examination samt mer information meddelas under kursens gång. För att kunna skriva provet måste du ha fyllt 12 år. Förhörsförrättaren meddelar oftast direkt vid provets slut om du är godkänd eller inte.
Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 50 år och erbjuder ett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns tillgång till mikro och kylskåp. Medborgarskolan bjuder alla deltagare på snabbkaffe och te.
Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/ avklarat intyg hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.
Utvecklingsmöjligheter
Nästa steg i din sjölivsutbildning är kustskepparintyget och båtradio. Se vårt kursprogram på webben för fler kurser inom sjöliv.
Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.
Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Deltagaravgift: 2 695 kr
Summa: 2 695 kr