Vilken båtkurs ska jag välja?

Vi har ett brett utbud av kurser inom navigation och sjöliv. För novisen är det inte helt lätt att förstå vilken kurs som krävs för vad. Ska jag ta förarintyg, kustskepparexamen eller kanske kanalintyg? Här reder vi ut begreppen.

Börja med förarintyg

Första kursen du ska gå är förarintyg. Här lär du dig grunden för all navigation; sjövägsregler, säkerhet till sjöss, utrustning, sjöväder och sjömanskap med mera.

Kustskepparintyg för större båtar

Nästa steg är kustskepparintyg som ger dig behörighet att framföra fartyg som är större än 12x4 meter. Du får fördjupade kunskaper i navigering och sjökortsarbete för öppet vatten, mörkernavigering, säkerhet och författningskunskap. Det är också det intyg som krävs om du vill hyra båt.

Vem ska sköta båtradion?

Minst en person ombord måste ha intyg för att få handha båtradion. När du tagit kustskepparintyg så kan du komplettera med en SRC Båtradio-kurs (tidigare kallad VHF).

För längre båtfärder

Utsjöskepparkursen är för dig som är mer äventyrlig. Kursen ger dig kunskap om hur du planera de riktigt långa färderna över Nordsjön, nerför engelska kanalen och vidare. Utsjöskepparen kombineras ofta med Kanalintyget, men det kan också tas separat.

Längs Europas kanaler

Kanalintyget handlar främst om hur kanalerna i Europa fungerar, deras skyltar och regler. Detta intyg behövs inte för att till exempel gå Göta kanal eller någon annan svensk kanal utan är för övriga Europas kanaler.