Ort
Örebro
Startdatum
9 Apr 2024
Tid
18:00-21:00
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
7 st
Ledare
P G Wiklund
Nummer
76396
Pris
2 590 kr

Om arrangemanget

Förarintyget är den båtutbildning och det första förarbeviset som du bör ta om du har en fritidsbåt eller kör vattenskoter för privat bruk. Ta förarintyget hos oss och omvandla det till förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen

Stor eller liten båt, för en säker och rolig båtfärd inomskärs ska alla kunna hantera båten. Kursen ger dig grundkunskaperna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap som är livsviktig kunskap när man är på sjön. Förarintyget visar att du genomfört teoretisk utbildning för att föra fram en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Det är också ett krav vid hyra av båt utomlands.

Innehåll
Kursen innehåller grundläggande navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Du får alla de kunskaper som krävs för att kunna ta ett förarintyg.

Upplägg
Genomgångar av lärare under lektionstid som även visar olika övningsexempel. Därefter självstudier hemma mellan varje kurstillfälle. Totalt 7 kurstillfällen exklusive examination, som anordnas i anslutning till kursen. Kursen håller ett relativt högt tempo och du förväntas därför läsa hemma mellan kurstillfällena. Du kommer bland annat lära dig om:

 • Sjövägsregler
 • Säkerhet till sjöss
 • Sjöväder
 • Sjömanskap och knopar

Ingen båtpraktik ingår i denna kurs. Efter avslutad kurs anordnas examination. Datum för examinationen får du av ledaren en bit in i kursen.

Kursen avslutas med en uppskrivning inför NFB (nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Kostnad för examinationen tillkommer med 625:- betalas till examinatorn på plats.

Vi rekommenderar dig att anmäla dig till kursen Båtpraktik (dag) som praktiskt komplement. Båtpraktiken är ett krav om du vill gå vidare och ta kustskepparexamen.

Vi anpassar verksamheten efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har minskat våra gruppstorlekar, liksom anpassat lokaler så att rekommenderat avstånd kan hållas.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Krav för examination för förarintyg är att du har fyllt 12 år.

Kursledare
P -G Wiklund har varit kursledare på Medborgarskolan i över 10 år och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. PG är själv flitig på sjön och är både på svenska som utländska vatten.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
I kursen används boken Kurs & Bäring Förarintyg -Kustskepparintyg av Nina Nordström & Johan Tengström. Du beställer själv boken i samband med kursstart.

För att du ska få den bästa start på kursen ber vi dig köpa nedanstående produkter och ha dem med till kursstart, du beställer själv materialet.

 • Kurs & Bäring Förarintyg - Kustskepparintyg av Nina Nordström & Johan Tengström. Komplett uppsättning (grundbok, arbetsbok öst)
 • Övningssjökort nr 616
 • Passare 185 mm
 • Modern transportör
 • Nautisk linjal
 • Kort 1
 • Blyertspenna, radergummi och stort anteckningsblock (A4)

Materialet kan beställas bland annat på https://bryggboden.se  

Tips på vidareutveckling
Vi ordnar även fortsättningskurser inom navigation och sjöliv. Bland annat Kustskepparintyget och en kurs i VHF/SRC som lär dig mer om kommunikation till sjöss.

Bra att veta
Kostnad för examinationen tillkommer med 625 kr. Examination från 12 år.
I kurstiden ingår 30 minuter paus.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du även 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta oss för att få rabattkoden.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Ort

Medborgarskolan Örebro Fab.

Fabriksgatan 18, Örebro

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 590 kr

Summa: 2 590 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde