Ort
Distans
Startdatum
4 Nov 2024
Tid
18:30-21:30
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
5 st
Ledare
Tomas Lorge
Nummer
56590
Pris
2 395 kr

Om arrangemanget

Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen sker via distansmöten i Teams.

Har du köpt båt eller tänkt att hyra och ser fram emot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? Med kunskaperna du får när du tagit ditt förarintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll

Förarintyg innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Det finns även möjlighet (i Stockholm) att delta i båtpraktik som följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) rekommendationer. Du får då prova dina kunskaper praktiskt och mycket av det du lärt dig på kursen kommer att falla på plats. 

Upplägg

Fem sammankomster via Teams, dessutom ingår föreläsningen "Väder till sjöss" med Anna Geidne, meteorolog och navigationslärare.

Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan kurstillfällena. Efter avslutad kurs anordnas prov för förarintyg. Det är NFB som arrangerar provet, du kan även själv söka en förhörsförrättare på hemsidan. Du får mer information av din kursledare.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, men gärna ett härligt båtintresse.

Kursledare

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Materialet kostar ca 600 kr och inkluderar:

  • Boken Fritidsskepparen av Bengt Utterström och Sten Ramberg, (ej äldre än tryckår 2020)
  • Övningssjökort SE 616, Nynäshamn-Dalarö
  • Passare
  • Transportör

Materialet kommer att finnas att hämta ut på Medborgarskolan i Stockholm, alternativt så kan du få det hemskickat mot en fraktkostnad på 80 kr. Du får mer information i din kallelse.

Kostnad för att skriva upp för förarintyget är ca 650 kr och betalas vid provtillfället. Du ska under kalenderåret fylla lägst 12 år för att skriva prov. När du skrivit provet och blivit godkänd ansöker du om ett intygskort. För mer information, se NFB:s hemsidan här.

Utvecklingsmöjligheter

När du har tagit förarintyget kan du fortsätta med kustskepparintyget, VHF/SRC eller radarintyget.

Bra att veta

Förarintyget ger ofta rabatt på båtförsäkringen hos ditt försäkringsbolag, samt krävs ofta om du skall hyra båt i Sverige eller utomlands. Många båtklubbar kräver nu förarintyg.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Pris

Deltagaravgift: 2 395 kr

Summa: 2 395 kr

Relaterade artiklar

Segelbåt på havet
Navigation och trafik

Livet på en segelbåt

Det hela började 1989 då Lars Tiger köpte sig en segelbåt i Grekland.  – Det var en gammal träbåt som liknande en Vega, som jag hade ett antal år och seglade ...

24 januari 2024
Läs vidare om "Livet på en segelbåt"

Utforska ämnesområde