Ort
Göteborg
Startdatum
26 Aug 2024
Tid
18:00-20:15
Dagar
Måndagar
Antal tillfällen
11 st
Nummer
41984
Pris
3 195 kr

Om arrangemanget

Under denna kurs får du den teoretiska kompetensen du behöver för att ta jägarexamen. Kunskaper om viltet, jakten och vapnet ger dig de bästa förutsättningarna för att bli en ansvarsfull jägare. Kursen kan med fördel läsas av alla som är intresserade av natur och vilda djur, även om man inte planerar att bli jägare.

Kursledare
Johan Larsson, 28 år. Inflyttad göteborgare med mina rötter i Skaraborg. Jägare sedan barnsben med ett stort intresse för att undervisa och instruera. Flitig jägare med många jaktdagar per år, och ett starkt intresse för etik och förvaltning. Uppskattar i stort sett alla olika jaktformer och vilt, även om rådjursjakt med tax eller spannmålsjakt efter vildsvin nog ligger varmast om hjärtat. Tidigare landslagsskytt och instruktör inom lerduveskytte, samt viltundersökare. Jag ser fram emot att hjälpa dig att ta dina första steg mot att bli jägare och ge dig en god grund att stå på för resten av ditt framtida jägarliv!

Innehåll
Välkommen till vår kurs i Jägarexamen! Under kursen kommer du att lära dig det du behöver veta för att bli en ansvarsfull jägare. Du kommer att få grundläggande kunskaper i ekologi, biologi, viltvård, säkerhetsfrågor, skjutvapen och ammunition, tillvaratagande, jaktlagstiftning och annan lagstiftning av betydelse. Kursen består av 10 teorilektioner och avslutas med en teoriprov, totalt 11 tillfällen. Vi hoppas att du vill delta och bli en del av vår gemenskap av kunniga och ansvarsfulla jägare!

Tillfälle 1 Inledning

Tillfälle 2 Ekologi

Tillfälle 3 Artkännedom klövvilt, småvilt och rovdjur.

Tillfälle 4 Artkännedom fåglar.

Tillfälle 5 Jaktens historia, jaktmetoder (drevjakt, vakjakt, pyrschjakt och jakt med fälla) och jaktledare.

Tillfälle 6 Eftersök, jakthundar och bytet efter skottet.

Tillfälle 7: Vapen och ammunition. Säker vapenhantering (praktiskt moment).

Tillfälle 8 Studiebesök hos en jaktbutik.

Tillfälle 9 Jägaren och samhälle samt jaktetik.

Tillfälle 10 Viltvård och förvaltning.

Tillfälle 11 Teoriprov

För vem
Denna Jägarexamenskurs vänder sig till dig som vill ta Jägarexamen. Du behöver inga förkunskaper inom jakt- och viltvård. Goda kunskaper i svenska.

Kursmaterial
Din väg till jägarexamen är Jägarnas Riksförbunds bok för att klara den teoretiska delen av jägarexamen.

"Din väg till Jägarexamen" finns att köpa hos välsorterade återförsäljare, både i butik och online. Viktigt är att det är senaste upplagan.

Vänta med att köpa boken tills du får kallelsen till kursen (inte bokningsbekräftelsen) då vet du att den startar.

https://shop.jagarnasriksforbund.se/medlemskap/bocker-och-kursmaterial/din-vag-till-jagarexamen-bokljudbok

Teoriprov
Efter avslutad teorikurs erbjuds deltagarna att skriva teoriprov och görs digitalt på surfplatta eller mobil. Ett godkänt teoriprov är giltigt utan tidsbegränsning. Vi anordnar ett huvudprov. Varje teoriprov kostar 500 kr (med reservation för eventuell prishöjning). Tag med surfplatta eller mobil samt ett foto till provtillfället för ditt jägarbevis.

Bra att veta
Kursen avslutas med teoriprov. Kursledaren kommer grundligt gå igenom kursboken och du behöver även själv studera mellan kurstillfällena inför teoriprovet. Skjutning ingår ej, men ledaren kommer informera er om vart ni kan vända er för träning och uppskjutning. Ledaren kommer utse en deltagare som bokar övningsskjutning och uppskjutning för gruppen.

Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. Vi förbehåller oss rätten att vid behov byta kursledare eller kurslokal. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum skickat till dig innan kursstart.

Vill du delbetala? Här kan du läsa mer hur man gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/allmanna-villkor/​

Ort

Medborgarskolan Göteborg Haga

Haga Östergata 12, Göteborg

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 3 195 kr

Summa: 3 195 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Stort intresse för att ta jägarexamen

Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...

15 augusti 2023
Läs vidare om "Stort intresse för att ta jägarexamen"

Utforska ämnesområde