Ort
Falun
Startdatum
17 Sep 2024
Tid
18:00-21:30
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
13 st
Ledare
Bengt Larsson
Nummer
79812
Pris
3 595 kr

Om arrangemanget

Ta jägarexamen och upptäck samtidigt mer om naturen! I Medborgarskolans kurs lär du dig allt du behöver veta om jakt, vapenlagar och ekologi.

Välutbildade jägare är ett villkor för att jakten ska respekteras i samhället. Kunskap om viltet är en förutsättning för att kunna jaga. Ju mer du kan om en art desto mer intressant och spännande blir det. Att kunna avgöra om ett klövtryck kommer från rådjur eller dovhjort, om den flygande fågeln är en vigg eller knipa.

Innehåll

Medborgarskolans kurs i jägarexamen erbjuder följande;

 • En jägarexamen med examination av behörig examinator
 • God kunskap om jakt, vapen, lagar och ekologi
 • Kunskap om viltet, inte bara de jaktbara arterna
 • Kunskap om hur du hanterar situationer med rovdjur som björn, varg och lo
 • God kunskap i ekologi

Övningsskjutning samt skjutprovet ligger utanför denna teoretiska del och anordnas ej av Medborgarskolan. Kursledaren kan hjälpa till med detta. Men du kan även kontakta https://skjutbanan-framsbacka.com/.

Kostnad för teoriprov, skjutprov och ammunition tillkommer.

Upplägg

Du bör ha läst igenom vissa kapitel i boken Din väg till jägarexamen; kapitlen Ekologi (sidorna 8-28) och Jaktens historia (sidorna 182-186) innan kursstart.

Kursen omfattar 4 x 45 min per tillfälle. Vi träffas en gång i veckan, kvällstid under 12 veckor för teoridelen sedan har vi tre träffar med olika studiebesök. Studiebesöken sker på andra ställen och andra dagar än kursdagarna. Schema för kursen kommer du att få av kursledaren.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs

Kursledare

Bengt Larsson har jagat sedan 17 års ålder. Innan han fick eget vapen jagade han med sina morbröder och fostrades i allt om jakt och natur. Han tog jägarexamen första gången 2003 och förnyade sin examen 2013. Han har varit en mycket uppskattad kursledare i jägarexamen hos Medborgarskolan i flera år. Bengt har tidigare varit avdelnings- och distriktsordförande i Jägarnas Riksförbund.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Kostnad för kurslitteratur ingår inte i kursavgiften. Boken Din väg till jägarexamen (inklusive CD) köper du hos www.bokus.com eller akademibokhandeln.se.

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Välkommen till oss

 • Micro och kylskåp finns.
 • Kaffe och te finns att köpa.
 • Parkering finns i närheten av lokalen.
 • Buss och tåganslutning i närheten.

Bra att veta

För dig som har läs och skrivsvårigheter hjälper vi dig gärna meddela oss detta vid din anmälan. Datum för skjutning får du veta av kursledaren när det kommer att ordnas. Vapen får du låna.

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminära. Observera att du alltid får en kallelse/faktura innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell. 

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Ort

Medborgarskolan Falun

Åsgatan 27A, Falun

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 3 595 kr

Summa: 3 595 kr

Relaterade artiklar

Djur och natur

Stort intresse för att ta jägarexamen

Människan har jagat sedan urminnes tider och intresset för jakt verkar bara öka. Kanske är det en kombination av att vilja veta vad man äter och ett ökat behov ...

15 augusti 2023
Läs vidare om "Stort intresse för att ta jägarexamen"

Utforska ämnesområde