Ort
Bjurholm
Startdatum
14 Sep 2024
Tid
08:30-18:00
Dagar
Ons, Lör, Sön
Antal tillfällen
3 st
Nummer
55246
Pris
5 200 kr

Om arrangemanget

Vedbrännarkurs i keramik.

 

I denna kurs öppnar Krukmakarmästare Ida Persson sin verkstad så att du får ta del av processen att packa, bränna den vedeldade saltugnen som finns på gården i Agnäs, Bjurholm.

Keramikugnar har genom historien utvecklats från en grop i marken med glödande kol till stora ugnar som krävde mycket arbetskraft där man med gemensam kraft i byarna bygge, fyllde och brände ugnarna till stengodstemperaturer. Idag har man utvecklat mindre ugnar för ved som kommer upp till stengodstemperaturer. Under den här kursen så bränner vi en ugn på 400 liter enbart med ved. Under bränningen kommer vi att tillföra salt för att glasera allt som finns i ugnen. Saltglasering är en metod som utvecklades i Tyskland på 1400-1500 talet. Saltet ger leran i godset en slitstark och blank yta så glasyrer är ej nödvändiga.

I vedeldade ugnar påverkas skärven i krukan också av atmosfären i ugnsutrymmet. Här skapas reduktion varje gång ugnen matas med ved, leror och glasyrer skiftar i färg när de utsatts för reduktion. Saltet kastas in och i förångad form bildar den en glasyr. Askan från veden virvlar runt i ugnen och lägger sig på krukorna och smälter ut till en glasyr och tecknar mönster i glasyren. När du bränner i en vedeldad ugn får keramiken ett uttryck som inte går att återskapa i elugn och du själv får en djupare förståelse för den keramiska processen.

 

Datum:

Lördag  14/9 08:30 - 18:00

Söndag 15/9 06:00 - 19:00. 

Onsdag 18/9 18:00 - 21:00 (detaljerat schema finns längst ner på sidan.)

 

Bra att veta:

Godset ska ha skapats på annan plats innan kursen och tas med skröjbränt. När du är anmäld får du tillgång till en kursplattform med ytterligare information och där du kan ställa frågor.

Ledare

Ida Persson har drivit Lergrova sedan 2006. 2017 tilldelades hon Mästarbrevet inom krukmakare yrket, som är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Ida har under hela sin verksamma tid som keramiker bränt i vedeldade ugnar över stora delar av Sverige. Sommaren 2022 stod hennes egen ugn klar i anslutning till hennes verkstad i Agnäs och nu öppnar hon upp för dig som är intresserad av vedbränd keramik att komma och vara med och lära dig om denna brännteknik.

 Detaljerad kursbeskrivning

Du kommer ha tillgång till ett utrymme på 50x80 cm med en maxhöjd på 17 cm. Viktigt! Leran du använder måste vara stengodslera som tål minst 1250 grader. Alla möjliga stengodsleror går att använda. Leverantörerna har ofta prover på hur lerorna blir bränd i reduktion (vedeldad) och bränd i oxidation (elugn) så det kan vara värt att kolla upp. Prova gärna att ta med grejer i flera olika leror. Du behöver inte glasera godset innan, men i djupa kärl kan det hända att askan och saltet flyger förbi utan att lägga sig på botten och godset blir då torrt på insidan. Använd gärna glasyrer invändigt anpassade för reduktionsbränning, tillexempel: Shino, celadon, temokku och askglasyrer. Alla stengodsglasyrer går dock att använda.

 

Boende:

Det finns möjlighet att tälta på gården eller bo i lergrovastugan ( se nedan) . Det finns även en stugby i närheten (agnäs stugby). 

Lergrovastugan
På gården finns en gäststuga som kommer att vara tillgänglig för alla under kursen dagtid. Lergrovastugan är en timmerstuga från 1894 som är ombyggd till ett gästhus. Den har en dubbelsäng och ett loft med 2 sängar så några deltagare kan även sova där. Maila om du vill bo på plats till 
helena.bylund@medborgarskolan.se

 

Detaljerat schema:

Lördag

08.30 Ankomst till Agnäs. De som ska bo på gården gör sig hemmastadda. 

09 00 Vi samlas kring en kopp kaffe/te i butiken/garaget. Information och planering inför packning och bränning.

09.30 Packa ugnen

12.00 Lunch  ( soppa)

13.00 Packa ugnen

15.00 Fika (knytisfika)

15,30 Packa klart förbered inför morgondagen

17.00-18:00 Allt klart och vi avslutar för dagen

 

Söndag

Bränning. Vi tänder klockan 06.00. Bränning pågår konstant hela dagen, 

Vi delar in oss i brännlag och turas om att sitta på pass två timmar i taget: 2 kursdeltagare + Ida. 

Sitter man inte på brännpass så hjälper man till och ordnar med mat och dryck och det som kan behövas till bränningen. Vill man hänga kring ugnen går det också bra. Man kan också vila, prata, dricka te, se sig om i butik och verkstad, titta i Idas keramikböcker eller ta en promenad. 

De som har tilldelats ansvar för mat/ fika ordnar med det. 

 

06.00 Tänder ugnen

09.00 Fika/ Frukost (te och kaffe, saft finns. Ta med egen frukost.)

12.00 Lunch (soppa)

15.00 Fika (knytisfika)

18.00 (ca) Avslutar bränning, man får vara beredd på att det kan ta längre tid. 

18.00-19.30 Vi stänger igen ugnen och städar bort efter oss kring ugnen. Städar stugan och packa ihop tält för de som bott kvar på gården.

 

Onsdag

18.00-21.00 Öppning och återställning av ugnen. Analys av alster,

 

När du har anmält dig till kursen får du en inbjudan till en lärplattform med information om allt du behöver veta och förbereda innan kursen.

Har du frågor om kursens innehåll så är du välkommen att kontakta Ida Persson på: 073-1806708 eller ida@lergrova.se

Har du andra frågor kring kursen så är du välkommen att höra av dig till Helena.bylund@medborgarskolan.se, 073- 8671879

 

 

Ort

Lergrova

Agnäs 85, Bjurholm

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 5 200 kr

Summa: 5 200 kr

Relaterade artiklar

Konst och hantverk

Rik på keramik

Alla som någon gång har stått bredvid och sett på när någon drejar vet hur enkelt, smidigt och tillfredsställande det ser ut. Tar man sedan chansen att prova sa...

31 oktober 2023
Läs vidare om "Rik på keramik"
Konst och hantverk

Kreativt med lera för hela familjen

Familjen Syrstad från Åsa skippade utlandsresan och bokade en familjekurs i keramik på Medborgarskolan i stället – ett perfekt sätt att tillbringa en sommarveck...

1 mars 2023
Läs vidare om "Kreativt med lera för hela familjen"

Utforska ämnesområde