Ort
Västerås
Startdatum
16 Apr 2024
Dagar
Tisdagar
Antal tillfällen
7 st
Nummer
75443
Pris
2 795 kr

Om arrangemanget

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav, kanske över Ålands hav eller till Gotland? Då ska du ta Kustskepparintyget. Har du en båt som är 4 x 12 meter eller större så är Kustskepparintyget ett krav.

Innehåll
· Navigering utomskärs och till havs
· Sjökortsarbete
· Mörkernavigering
· Säkerhet ombord
· Deviation, missvisning, strömmar och avdrift

Vi följer NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildnings) kunskapsfordringar för Kustskepparintyg.

Upplägg
Teori blandat med övningar i sjökortsarbete. Denna kurs består av 7 kurstillfällen. Onsdagar kl.18:00-21:00, med start 2/11.

Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan kurstillfällena. Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.

Båtpraktik
Båtpraktik är obligatorisk för kustskepparintyget men även mörkerpraktik rekommenderas starkt. Kolla med kursledaren om det finns något praktikpass inplanerat på Medborgarskolan. Kostnad för praktikpasset ingår inte i denna kursavgift.

Förkunskaper
Förarintyg Båt. Vid examination av Kustskepparintyget krävs intyg om genomfört dagpraktikpass.

Kursledare
Ledare för denna kurs är Stefan Vilmark. Han har 11-årig bakgrund som befälhavare för jourbesättningen i Sjöräddningssällskapet i Västerås och har även varit båtägare privat i 18 år med både segel- och motorbåt. Intresset för sjön startade när han låg i Flottan som ung.

Stefan har arbetat som lärare inom högstadiet och är van pedagog som möter både gruppen och dig som deltagare på den kunskapsnivå där du befinner dig.

Han har genom åren genomgått många utbildningar inom sjöliv och har bland annat behörigheter såsom Fartygsbefäl klass VIII samt Maskinbefäl klass VIII.

Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Se till att införskaffa följande material till första kurstillfället:
· Boken Fritidsskepparen av Ramberg & Utterström (senaste upplagan)
· Övningssjökort Kustskepparintyg 61/93
· Nautisk linjal
· Transportör trekantig 
· Passare

Materialet går bland annat att köpa på Hjertmans i Västerås, Sjöhagsvägen 6. På Hjertmans har du som kursdeltagare 15 % rabatt om du visar upp din bokningsbekräftelse eller kallelse.

OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.

Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 50 år och erbjuder ett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss!

Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/avklarat intyg hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Visste du att? Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Ort

Medborgarskolan Västerås Kopparlunden

Skivfilargränd 4, Västerås

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 795 kr

Summa: 2 795 kr

Utforska ämnesområde