Ort
Norrköping
Tid
09:00-16:00
Dagar
Lör, Sön
Antal tillfällen
4 st
Ledare
Alexander Johansson
Nummer
44627
Pris
2 895 kr

Om arrangemanget

Kustskepparintyg är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.

Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

Innehåll

Vi går igenom vad du ska tänka på om du åker båt utomlands, hur du navigerar säkert i mörkret med hjälp av fyrar och hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs.

Du lär dig om lanternor, fyrar, kompass, bestickföring, miljö, mörkernavigering, säkerhet ombord samt principerna för GPS, radar och SRC/VHF och elektroniska sjökort. Vi tar även upp miljöaspekter av att vistast till sjöss och går igenom strömtriangel och hur den fungerar. Du får den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs.

Upplägg

 • Vi träffas under två helger kl. 9-16 alla dagar med paus för lunch. 
 • Te och kaffe ingår i kursavgiften.
 • Kursen kräver en del studier hemma inför examinationen.
 • Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.

Ledare

Alexander Johansson har lång erfarenhet av navigationsutbildningar och är även examinator på NFB.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Förkunskapskrav

 • Förarintyg är ett krav för att gå kursen.
 • Du ska även ha genomfört ett praktikpass till sjöss innan provet kan avläggas. Skriv i din anmälan om du ännu inte gjort ett praktikpass och vill ha hjälp med detta. Minimiålder 15 år.

Kursmaterial

 • Kursbok Navigation och Sjömanskap (ISBN 9789172238190 Upplaga 10, utgivningsår 2021) samt tillhörande övningsbok.
 • Du behöver även övningssjökort för kustskepparintyg, passare och transportör. Allt detta kan du köpa hos nätbokhandeln bryggboden.se eller på Hjertmans båttillbehör i Norrköping.
 • Litteraturen ska du ta med till 1:a sammankomsten.
 • Kostnad för kursmaterial ca 400 kr, examination 625 kr.
 • Utöver kursen erbjuds även ett praktikpass på båt med bland annat mörkerpraktik. Tillfället för praktiken planeras gemensamt och den sker utöver planerad kurstid.  Kostnad ca. 600kr. 

Rabatter

 • Hjertmans båttillbehör i Norrköping ett paketpris för Medborgarskolan Norrköpings kursdeltagare på 550:- (ord pris 657:-). Paket innehåller: Navigation och Sjömanskap samt Övningsbok, Övningssjökort 61/93, Hjertmanspåse Vi lämnar 10% rabatt om du behöver köpa till något mer kursmaterial, t ex passare, linjal, transportör! Vid köp av kurspaketet kan du även erhålla avtalsrabatt 10% på ordinarie priser t.o.m. siste April 2024. Villkor: Du ska finnas med i vårt kundregister med namn, adress, mobilnr och e-post. Om du inte redan finns med så lägger vi till dig på cirka 1 minut i kassan.
 • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.
 • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
 • Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/

Bra att veta

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

Ort

Norrköping Medborgarskolan

Tegelängsgatan 11 B, Norrköping

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 2 895 kr

Summa: 2 895 kr

Utforska ämnesområde