Följ med ut i skogen för en dag där du vässar dina naturögon! Den här vandringen är för dig som vill kunna säga ”det där är en sälg” istället för ”något slags träd”, och som vill veta vad i skogen som faktiskt går att äta – och vad som är bäst att bara titta på.
Med nyfikenhet som kompass tar vi oss ut genom bostadsområdets kantzoner och in i riktig skog, där vi i lugnt tempo utforskar växter, träd, lavar, fåglar och spår i landskapet. Du får lära dig hur du kan identifiera vanliga svenska arter, förstå varför vissa växter växer där de gör, och hur du läser av ett landskap för att se spår av både istiden och tidigare mänsklig närvaro. Dessutom går vi igenom praktiska knep för att orientera dig i naturen – helt utan kompass eller app.
Det här är en dag för både nybörjare och naturvänner som vill få bättre koll på vår svenska flora, lära sig känna igen ätliga växter och få en djupare förståelse för landskapets berättelser. Kursen sker i ett lugnt tempo med plats för samtal, frågor och gemensamma upptäckter.
Inga förkunskaper behövs. Kursen riktar sig till alla som är intresserade!
Jana Eriksson är en erfaren och nyfiken natur- och överlevnadsexpert med många års expertis. Efter många år som fotograf och formgivare bytte hon bana i livet och jobbar nu huvudsakligen ute i naturen med att lära ut och inspirera.
Hon är speciellt intresserad av ätliga växter, fåglar, olika ekosystem och matlagning över eld.
Som utbildad fjäll och vildmarskguide, ledare för grupper med nyanlända ungdomar och lärare på Naturlivskursen på Munka Folkhögskola är hon van att jobba med grupper ute i naturen. Hon är pedagogisk i sitt sätt att lära ut och gillar att inspirera till att våga mer och utforska vidare.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Deltagaravgift: 750 kr
Summa: 750 kr