Fyra barn springer barfota på äng i solnedgång
Kurs

Bokträff: Stulet land - svensk makt på samisk mark av Lennart Lundmark

Ort
Distans
Startdatum
16 Nov 2023
Tid
18:00-20:00
Dag
Torsdag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Jan-Åke Olofsson
Nummer
52923
Pris
0 kr

Om arrangemanget

Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Nord bjuder in till ett bokträff med samtal i november. Innan träffen läser vi boken ”Stulet land – svensk makt på samisk mark” av Lennart Lundmark och samtalar om boken under ledning av Jan-Åke Olofsson från Amnesty Sápmi.

Det är kostnadsfritt att delta. Boken ingår ej.

Låna boken på ditt bibliotek eller köp boken i bokhandel.

För att få ett levande samtal där alla kan vara delaktiga har vi begränsat antal deltagare, max 15 personer.

Historikern Lennart Lundmark har ägnat decennier åt forskning om den svenska statens politik gentemot samerna från 1500-talet till allra senaste tid. Han har grävt djupt i arkiven och avslöjar hur övergreppen mot samerna egentligen gick till. 

”Det krävdes inga arméer för att erövra samernas land. Det räckte med fogdar och ämbetsmän. De fick agera egenmäktigt med statens goda minne. Sedan gjordes godtycket till lag och förordning” skriver Lennart Lundmark.

”Den svenska samepolitiken bär på ett skuldtyngt historiskt arv. Liksom många andra urfolk har samerna blivit en minoritet på de marker som en gång var deras.

I andra demokratiska länder får urfolk starkare rättigheter på sina traditionella områden, men i Sverige fortsätter samerna att förlora allt mer. Men trycket utifrån ökar. FN:s kommitté mot rasdiskriminering och Europarådets kommission för mänskliga rättigheter är skarpa i sin kritik av Sveriges behandling av samerna”.

Detta är ett samarrangemang mellan Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Nord

Arrangemanget är online. Anmäl dig här senast tisdag den 7 november klockan 15.00. Det är kostnadsfritt att delta, men när du anmäler dig måste klicka på "Jag godkänner Medborgarskolans köpvillkor"  så kommer du vidare i anmälningsformuläret. 

Vi ses via det digitala rummet på zoom. Du får en länk via mejl den 7 november. Vissa mejl hamnar i skräpposten, så håll koll på den. Om du inget mejl fått mejla lycksele@medborgarskolan.se

Arrangör: Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Region Nord

Sápmi/Sapmi/Sàpmi

Relaterade artiklar

Utforska ämnesområde