Att vara informerad om vad som sker i samhället är viktigt för alla människor — inte bara för att det gör det lättare att följa med i samhällsutvecklingen, utan för att de beslut som fattas på samhällsnivå har en stor påverkan på allas och envars dagliga liv.

På Medborgarskolan finns ett brett utbud av kurser inom detta omfattande område, allt från släktforskning och aktiekunskap till psykisk hälsa. Hitta en kurs som intresserar dig!

Gå en kurs och förbättra ditt vetande

Alla människor är unika, men varje individ utgör också en del av ett större samhällssystem. Att lära sig om hur samhället fungerar är essentiellt för att vi ska kunna se hur allt hänger ihop, hur vi människor samspelar och samarbetar med varandra, och även för att vi ska kunna hitta vår unika plats här i världen.

Det finns oändligt många sätt att fördjupa sig inom samhällsfrågor. Att gå en kurs kan vara nyckeln som hjälper dig en bit på vägen. Oavsett om du är intresserad av att studera historia och bedriva släktforskning, lära dig om politik, aktier och fonder eller investera i din egen psykiska hälsa, så har det betydelse för ditt eget och omvärldens välmående.

Att utvidga dina kunskaper om sådant som rör samhälle och ekonomi kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för världen och vilken unik roll du spelar i det större kretsloppet. Det gör det dessutom lättare att hänga med i samhällsutvecklingen, alla beslut som fattas och hur de påverkar dig.

Ett urval av ämnen - våra kurser

Alla kan gå en kurs inom ekonomi och samhälle hos oss. På de flesta av kurserna — oavsett om du är intresserad av exempelvis samhällskunskap eller ekonomikurser — behöver du varken ha några förkunskaper eller tillgång till någon speciell utrustning för att kunna delta. Ett intresse och en vilja att lära dig något nytt räcker långt! Finns det ett krav på förkunskaper så står detta i kursbeskrivningen.

Eftersom vi anser att du inte alltid ska behöva ta dig till en fysisk plats för att kunna delta på våra kurser i samhällskunskap och ekonomi så erbjuds ett flertal av dem även på distans. Du behöver oftast inte ha några förkunskaper för att kunna gå en onlinekurs, en dator och internet räcker bra. På kursen får du tillgång till en digital läroplattform.

Du kan välja att delta i allt från kortare föreläsningar till längre kurser som går över en helg eller flera veckor. Kurserna erbjuds i olika prisklasser. Titta i vårt kursutbud för att hitta något som passar just dig, dina intressen och behov.

Redovisning

Redovisning syftar till att sammanställa och dokumentera ett företags ekonomiska information under en särskild period, exempelvis år, kvartal eller månad. Det kan handla om bokföring, deklaration, bokslut, revision med mera där målet är att skapa en bild av ett företags nuvarande ekonomiska situation.

På våra kurser i redovisning hjälper vi dig att ta kontroll över din ekonomiska verksamhet. En redovisningskurs är ett av de absolut bästa sätten att utveckla dina kunskaper och skapa förståelse för ekonomin i ditt företag.

Aktiekunskap

Vill du lära dig mer om aktier? Eller kanske investerar du redan i aktier sedan flera år tillbaka och vill nu fördjupa dina kunskaper? Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren kan du gå en kurs i aktiekunskap hos oss.

Aktiekunskap är kunskapen om hur man köper, förvaltar och säljer aktier. Du som går en kurs i aktiekunskap hos oss blir vägledd inom aktiesparandets konst, hur aktiemarknaden fungerar samt vad som styr aktiekurserna idag. Med denna kunskap i bagaget får du sedan praktiska investeringsråd anpassade för dig och ditt liv och hur du på ett hållbart, regelbundet och lönsamt vis kan förvalta ditt eget investerande och sparande. Att gå en aktiekurs kan visa sig vara en lönsam investering och en väg in till ett rikare aktieliv.

Starta eget

Drömmer du om att starta ett eget företag? Tycker du det är förvirrande med hur processen att starta eget ser ut och allt man behöver tänka på när det väl är dags?

Låt inte dina rädslor hindra dig från att förverkliga din dröm. Gå en starta eget-kurs hos oss där du får veta allt du behöver. Med en kunnig och erfaren kursledare får du praktiska råd om hur du kommer igång med att starta eget företag och hur du undviker de typiska nybörjarmisstagen. Vi går igenom allt från den ursprungliga affärsidén, grundläggande företagsekonomi, registrering av företag, budgetering, F-skatt, bokföring och mycket mer. Våga tro på dig själv och ta första steget att följa din dröm — gå en starta eget-kurs på Medborgarskolan!

Föreningskunskap

Föreningskunskap är kunskapen om regler, traditioner och praxis för hur en ideell förening fungerar. Föreningstraditionen är stark i Sverige och spelar en stor roll i den demokratiska uppbyggnaden av vårt samhälle. En förening kan även bidra till att skapa samvaro och gemenskap mellan människor med likartade intressen.

Föreningskunskap är en så kallad kunskap i rörelse och därför kan det vara givande inte bara för nybörjaren att gå en kurs, men även för den erfarne föreningsmedlemmen som behöver fördjupa eller uppdatera sina kunskaper. Anmäl dig till en kurs i föreningskunskap hos oss och lär dig mer om att bilda en förening, sitta i en styrelse eller utveckla ditt engagemang.

Historia

Historia är vetenskapen som sysslar med att förstå mänsklighetens händelser i det förgångna och hur dessa påverkat vårt samhälle och uppfattning om världen idag. Historien delas ofta in i olika perioder som alla haft betydelse för människan, såsom till exempel antiken, romarriket, medeltiden och renässansen för att nämna några.

våra historiekurser får du inte bara en fördjupad förståelse för den tid som varit, utan även förklaringar till varför världen och samhället ser ut som de gör idag. Det kan tyckas att det som hänt i det förflutna stannar i det förflutna, men faktum är att mycket av det som skett och teorier som skapats för flera hundra eller tusen år sedan fortfarande är högaktuella i dagens samhälle. Ta Platon till exempel — hans idéer från 400-talet f.Kr. används inom politiken än idag!

Personlig utveckling

Personlig utveckling innebär insikten om att det är du själv, och ingen annan, som har makten att påverka och förändra ditt liv. Att utvecklas som människor är någonting som de flesta av oss sysslar med — oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

Men begreppet personlig utveckling kan kännas förvirrande. Vad betyder det att utvecklas personligen, och hur gör man egentligen? Faktum är att det kan vara svårare än man tror att veta vilka strategier man ska använda sig av för att utvecklas som individ. Gå en kurs i personlig utveckling hos oss och fördjupa dina kunskaper.

Krisberedskap

Klarar du dig minst 72 timmar på egen hand utan hjälp från samhället? Har du bunkrat upp med ett lager av mat, vatten och andra nödvändigheter hemma? Om du svarat nej på någon av dessa frågor så är du sannolikt inte beredd när krisen kommer.

Exempel på krissituationer är krig, terrordåd eller omfattande elavbrott då samhällets funktioner inte räcker till för alla, utan var och en måste ta ansvar för sig själv. På våra kurser i krisberedskap får du lära dig hur du klarar av sådana lägen genom att exempelvis tillgodose grundläggande behov som mat, värme och information. Ge dig själv och dina nära och kära förutsättningarna för att hantera en allvarlig händelse — gå en utbildning i krisberedskap hos oss.

Släktforskning

Är du intresserad av att få veta mer om dina rötter? Vilka dina förfäder var och hur deras liv kom att leda fram till dig? Då ska du gå en kurs i släktforskning hos oss!

Under en släktforskningskurs på Medborgarskolan får du hjälp att hitta svar på dina frågor. Du får lära dig om olika metoder och tekniker hur du kan söka information om dina förfäder i arkiv, hur du sorterar dina forskningsresultat och hur du skapar uppställningar över dina släktband i form av stamtavlor.

Kursledaren guidar dig även i hur man tyder gammal handstil och läser gamla kyrkböcker som kan sträcka sig tillbaka ända till 1600-talet.

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa är grunden för vårt välmående och ses ofta som motsatsen till psykisk ohälsa. Men psykisk hälsa handlar om mer än bara frånvaron av psykisk ohälsa och sjukdom. Det är snarare ett paraplybegrepp som även syftar till vår förmåga att må bra i vardagen, strategier vi kan använda för att klara av livets berg-och-dalbana samt att finna en meningsfull tillvaro i våra dagliga liv.

Men att klara av allt detta är ingenting vi människor föds med, utan vi måste aktivt öva och arbeta förebyggande med vårt mentala välmående för att kunna leva ett balanserat liv. Ibland kan det behövas lite hjälp på vägen, och då kan en kurs inom psykisk hälsa vara givande.

Livet är inte alltid perfekt och det gäller att hitta de strategier att hantera negativa tankar och motgångar som funkar för just dig. Gå en kurs i psykisk hälsa och investera i dig själv.

Vårt utbud inom Ekonomi och samhälle

Din sökning"" visar 112 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "EU-valet - din demokrati"
Kurs
Dagtid

EU-valet - din demokrati

Ort: MariestadStartdatum: 7 Maj 2024Tid: 13:00-16:00Antal tillfällen: Dagar: TisdagPris: 0 kr
Läs vidare om "Bokföring Fortnox"
Distanskurs
Distans i realtid

Bokföring Fortnox

Ort: DistansStartdatum: 1 Nov 2024Tid: 09:00-11:30Antal tillfällen: 6 st tillfällenDagar: FredagarPris: 2 545 kr
Läs vidare om "Aktiegrundkurs"
Kurs

Aktiegrundkurs

Ort: SkellefteåStartdatum: 15 Sep 2024Tid: 18:00-20:30Antal tillfällen: 4 st tillfällenDagar: SöndagarPris: 1 145 kr
Läs vidare om "Släktforskning Grundkurs"
Kurs

Släktforskning Grundkurs

Ort: ÖrebroStartdatum: 7 Okt 2024Tid: 09:30-12:00Antal tillfällen: 7 st tillfällenDagar: MåndagarPris: 1 730 kr

Relaterade artiklar

Ekonomi och samhälle

”För mig är rikedom frihet”

Pengar och ekonomisk trygghet är viktigt för de flesta av oss, men vad är egentligen rikedom? Daniel Nylén från ­Unga ­aktiesparare berättar om hur du kommer i ...

6 november 2023
Läs vidare om "”För mig är rikedom frihet”"

Ämnen inom ekonomi och samhälle

Utforska ämnesområde