Vi använder cookies för att ge dig relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer.

Ort
Uppsala
Startdatum
8 Nov 2020
Tid
14:30-15:30
Dag
Söndag
Antal tillfällen
1 st
Ledare
Birgitta Monserrat
Nummer
64979
Pris
145 kr

Om arrangemanget

Vi utforskar de olika formerna för rumban. Hitta dansglädjen medan du rör på hela kroppen i takt till den härliga musiken!

Nyhet! En speedkurs är för dig som är nyfiken att lära dig något nytt och vill fördjupa dig i ett ämne på relativt kort tid. En speedkurs är fortfarande lika rolig och kvalitativ som våra längre kurser men på jämförelsevis kortare tid.

Innehåll och upplägg

Rumba har sina musikaliska rötter i Afrika. Dansen och musiken färdades via slavhandeln till Kuba där den utvecklades till rumba. Rumban uppstod i Havanna på 1890-talet. Den afro-kubanska dansen med sin sexuella laddning blev i hög utsträckning nedtryckt och reglerad, eftersom den ansågs farlig och oanständig. På Kuba sågs rumban länge som inte riktigt rumsren, men på 1940-talet blev den mera populär och uppskattad, särskilt varianten guaguancó. Rumbans grundrytm, rumba-claven, är en variation på traditionella västafrikanska klockrytmer.

Det finns flera olika typer av rumba, var och en med en egen rytm och dansstil.

  • Yambú är långsam. De dansande imiterar ofta äldre människors sätt att röra sig.
  • Guaguancó är medelsnabb och ofta flörtig; de manliga dansarna stöter med höfterna.
  • Columbia är snabb och aggressiv. I allmänhet dansas den bara av män. Ibland imiterar dansarna slagsmål, eller dansar med knivar.
  • Columbia del Monte är mycket snabb.

Tillsammans utforskar vi lite olika former för rumba.

Detta är en speedkurs, vilket innebär att kursen bara går under ett tillfälle.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Det kommer vara en öppen nivå och du behöver inte ha dansat afrokubansk tidigare men det underlättar om du har någon form av dansvana.

Kursledare

Birgitta Monserrat har många års erfarenhet av att leda salsa och andra dansstilar. Birgitta började dansa Colombiansk folklore och latinamerikansk populär dans med dansteatergruppen "Laberinto". Som dansare har Birgitta frilansat med olika salsaorkestrar och dansgrupper i Sverige, Polen och Finland. Sedan 2002 är hon koreograf, konstnärlig ledare och dansare för dansgruppen Cubaney Dance Co, som genomför shower i form av afrokubansk folklore och Salsakabaréer. Hon har uppträtt i flera TVproduktioner såsom Talang 2008  m fl.   

Alla våra ledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem med möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.
 
Kursmaterial

Inget kursmaterial krävs för kursen.

Bra att veta

Ha bekväma kläder som du kan ta ut rörelser i.

Dusch och omklädningsrum finns.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Kallelse/faktura

Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.

Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta

Genom att välja Medborgarskolan gör du ett hållbart miljöval. Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför arbetar vi systematisk med miljöförbättrande åtgärder och är sedan 2016 miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

 

Ort

Ekeby Bruk 2N

Ekeby Bruk, Ingång 2 N, Uppsala

Visa på karta

Pris

Deltagaravgift: 145 kr

Summa: 145 kr

Utforska ett ämnesområde